ugens menu uge 25 2014, midsommertærte med asparges og squash

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. juni 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s o m m e r  =  a g u r k e s u p p e

.

agurker.tegning

.

kold agurkesuppe

Krum eller lige, lang eller kort: agurken er en grøntsag, som alle holder af. Den har ingen smagsmæssige “kanter” og består egentlig mest af vand.

Højsommer og sol kalder på en frisk agurkesuppe. Det er noget af det nemmeste, man kan lave, og denne suppe tager altid kegler. Du behøver blot en agurk, yoghurt, (soja)fløde, hvidløg og mynteblade.

Opskriften finder du her.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. juni 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f l e r e  h e l d i g e  k a r t o f l e r

.

.

nye grøntsager bagt i pergament

Hvis du, ligesom jeg, ikke er så heldig at have en lukket grill eller lille rygeovn, kan man til afveksling for de nye kogte kartofler bage dem i pergament.

Her er forslag til kartofler bagt med hvidløg, asparges og ærter. Th. er det kartofler bagt med nye gulerødder og krydderurter.

Hvis du klikker på det store billede, får du opskrift på kartofler, gulerødder, forårsløg og asparges bagt med stjerneanis og citron.

.

kartofler i pergament.3

bagte grøntsager.3_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kartofler i pergament.2

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23. juni 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  h e l d i g  k a r t o f f e l

.

.

kartoffelmad

røgede kartofler

Hvor heldig har man lov at være? Det måtte jeg spøge mig selv om forleden, da min gode mad-nørd-ven, Peter, kom forbi med en portion røgede kartofler.

Siden jeg selv røgede kartofler sammen med min tidligere nabo, Elisabeth, har jeg været salig over de røgede kartofler. Og nu MÅ jeg se at komme ud og købe en lille røgovn eller hvad sådan en tingest hedder.

Peters røgede kartofler landede straks på en skive af mit hjemmebagte, æltefri rugbrød. Det var saligt. Men det stopper ikke her.

Peter og jeg var nemlig enige om, at kartoflerne måske kunne tåle en smule mere røg, så i går fik jeg en større portion kraftigere røgede knolde. Peter snakkede om at lave mos, og det gjorde jeg selvfølgelig straks. Jeg rørte den grove mos med sojafløde, og så kom der noget ekstra lækkert på toppen. Det smagte totalt fantastisk. Tættere kommer man ikke på den grønne himmel. Den opskrift kommer snart. Glæd dig!

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. juni 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

t a n g  –  h a v e t s  g u l d

.

.

bevidsthed om havets overflod

speltsalat i ske.2.korr.

Der kommer mere og mere fokus på at bruge den mineralrige tang, som stort set kan ernære verdens befolkning – og kan hentes ganske gratis!

Tangen på vores breddegrader er traditonelt kommet fra Japan, men med atomkatastrofen kniber det med uforurenet tang.

Derfor er man også i Danmark begyndt at samle tang, tørre den og sælge den. Og der findes rigeligt med flere slags spisetang også i de danske farvande.

Tang bruges mest som smagsgiver og er fremragende i salater og supper – og så naturligvis som “omslag” for sushi. Og så er tang spækket med vigtige mineraler.

Her er en salat med speltkerner, blomkål, tørrede tomater, cashewkerner og tang – altsammen vendt i en sesamdressing.

Se mere om tang her.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. juni 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b i l l i g t  k ø d  e r  u f a t t e l i g  d y r t

.

.

en af 30 millioner

svin kopi

Vi var så heldige at slippe for svinepusheren Lars Løkkes ekstra en million grise i dette land, der i forvejen er dybt forurenet af en gigantisk produktion af de begavede dyr.

Men allerværst er de ubegribelige forhold, grisene lever under. En million flere ville kun have gjort lidelserne værre.

Som jeg plejer at sige, er et kg billigt kød ufattelig dyrt. Det koster på naturen, på klimaet og på dyrevelfærden. Men nu er det “pay back time”. De resistente MSRA bakterier er i fuld fart på vej ud af svinestaldene og vil koste mange menneskeliv fremover, når antibiotika ikke længere kan bekæmpe selv banale infektioner.

Overlæge ved Statens Serum Institut Robert Skov anslår, at det vil koste mindst 5 dødsfald om året.

Det er en høj pris for en luns mishandlet kød.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. juni 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  g r i l l e t  s a l a t

.

.

grillede peberfrugter m chermoulasovs

grillet peber m charmoula.2

Denne salat med grillede og flåede peberfrugter stammer fra Marokko. Den serveres med den nordafrikanske sovs eller dressing, chermoula, lavet af hakkede nødder og/eller mandler, frisk koriander og andre krydderurter. Det er en sovs, man sagtens kan blive afhængig af til mange forskellige retter.

Salaten passer fint til aspargestærten nedenfor. 

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19. juni 2015

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m i d s o m m e r t æ r t e

.

.

asparges må stikkes indtil Sct. Hans

asparges på bræt

Nu er det ved at være sidste udkald for de skønne asparges.

Planterne skal hvile sig, så de også kan levere næste år. Derfor stikker man ikke senere end i slutningen af juni. Så altså: her er (næsten) sidste chance for at nyde de sprøde stængler.

Selv om jeg synes, det er ærgerligt, at jeg nu skal vente et helt år på næste omgang nye asparges, er der også noget dejligt ved, at man ikke kan få alting året rundt. Så er glæden så meget desto større, når sæsonen atter indfinder sig.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

tærte med filodej

Asparges- og squashtærten er bagt med den papirtynde filodej. Filodej fås nu i store ark, der er nemme at arbejde med. Flere store supermarkeder fører dejen, som ses nedenfor. Men tærten kan også bages med en klassisk tærtebund.

.

filodej

asparges og squash

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

knasende sprød med et strejf af roquefort

filotærte m asparges 1

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

spis en salat til med nye kartofler

kartofler

Nyopgravede kartofler her i juni er en helt speciel delikatesse. Heldigvis bor jeg her i sommer tæt på en avler, hvor jeg kan få friske, nye kartofler hver dag. Det er en gave fra de kulinariske guder!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u 

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

filotærte m asparges og squash

filotærte m asparges

Aspargestærten er let mad, så spis gerne en bastant salat til, fx en kartoffelsalat.

Klik på billedet, så får du opskriften.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

kartoffelsalat m radiser og ærter

kartoffelsalat.2

 Her er en rigtig junisalat med nye kartofler, radiser og ærter.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 19. June 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: