ugens menu uge 26 – dansk højsommermad – saltbagte kartofler

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. juli 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

C O 2  – s o r t  p å  h v i d t

.

.

sådan påvirker vi kloden med mad

10464049_524775247651349_4016136782648617102_n

Det kan være lidt abstrakt at forholde sig til tal, når det gælder den måde, vi påvirker verden på.

Her er en glimrende graf, der klart viser, at det har stor betydning for vores klode, hvis man vælger at spise planter i stedet for dyr.

Grafen relater til den engelske undersøgelse, jeg skriver om nedenfor.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1. juli 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

r e d  k l i m a e t  –  b l i v  v e g e t a r

.

.

midt i en grill-tid

grillspyd.2

Kødspisere udleder 60% mere CO2 end veganere. En række forskere ledet af Peter Scarborough fra Oxford Universitetet har undersøgt klimaeffekten af, hvad vi spiser. De har kigget på kødspisere, fiskespisere, vegetarer og veganere. Ikke overraskende er veganere dem, der skåner vores miljø mest muligt. Her er slet ingen dyr involveret i indtaget af mad. 

Lige nu havner der tonsvis af forpint kød på grillene rundt om. Dem kan man med stor klimamæssig, smagsmæssig og helbredsmæssig fordel bytte ud med grøntsager, tofu og plantefrikadeller. Faktisk kan vi halvere CO2 udslippet forårsaget af vores mad med 50%, hvis vi spiser vegetarisk.

Læs mere om undersøgelsen i Ingeniøren.

Og start fx et nyt liv mad-med lækre grillede artiskokker. Hvis du har smagt de grillede artiskokker i Rom, ved du, hvad jeg snakker om.

.

grillede artiskokker

artiskokker på grill

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. juni 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m e l o n t i d

.

vandmeloner kvinde m

Nu er der meloner for alle pengene: honningmeloner, netmeloner, vandmeloner etc.

Melon er en dejlig frugt, man altid kan spise for sjov, men man kan også bruge den i en blandet frugtsalat, i en kold suppe eller som her i en salsa. 

Salsa betyder sovs, og denne lille melonsag med agurk og chili kan spises som en salat, hvis du skærer ingredienserne groft ud. Hvis du hakker dem fint, bliver det til en kold “sovs”.

.

melonsalsa

melon.agurkesalsa.1

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29. juni 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

r ø d b e d e r  &  k i r s e b æ r

.

.

de vilde kirsebær er modne

rødbedesalat med kirsebær

glæder i sommerhuset

Omkring mit sommerhus er jeg velsignet med flere træer med vilde kirsebær. De er ikke så store og fede som de “tamme”, men de er søde og lækre.

De nye rødbeder er også fremme, så hvad er mere oplagt end at lave en salat med rødbeder og kirsebær. Jeg har valgt at tilføje lakrids til dressingen, og de tre ting tilsammen synes jeg udgør en dejlig smagssymfoni.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28. juni 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f å r  s v i n e b ø n d e r  a l d r i g  n o k  ?

.

.

heller ikke af antibiotika?

Forleden kunne Fødevarestyrelsen fortælle, at der er fundet ulovlig antibiotika hos otte svinebesætninger ved Viborg og Skive. Der er næppe nogen i dette land, der ikke ved, at overdreven brug af antibiotika fører til resistens. Heller ikke svinebønderne.

Men mange bønder er ligeglade. De tænker kun på penge og profit. Imens finder vi danskere os i, at de sætter vores liv på spil.

Hvor høj en pris er vi parate til at betale for et stykke svinekød?

.

Stern.grise

.

ulovlige hormoner

I dag meddeler Fødevarestyrelsen så, at der i et slagtesvin er fundet det sundhedsskadelige Diethylstilbestrol (DES), som er et syntetisk hormon med østrogen virkning.

Stoffet er fundet ved et ganske almindeligt rutinetjek. Men masser af kød undersøges ikke, så ingen ved, hvor mange skadelige stoffer, man indtager sammen med kødet.

Det er skidt for forbrugerne, men jeg vil lige minde om, at millioner af svin lider for at kunne aflevere deres forpinte kroppe i en elendig stand – fulde af skadelig “medicin” – til de forbrugere, der endnu ikke er klar over disse forhold.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27. juni 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e t  æ l t e f r i  b r ø d

.

.

grundopskrift i Country Liv

Isabellas

I det seneste tillæg til “Isabellas”, “Country Liv” er der grundopskrift på det æltefri grydebrød fra min bog “Verdens bedste brød”.

Der er også flere forslag til variationer af grundbrødet, så har du ikke fundet bogen, er der mulighed for at få nogle spændende opskrifter her.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26. juni 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m i d s o m m e r m a d

.

m a g i s k e  k a r t o f l e r  &  c o 

.

.

saltbagte nye kartofler

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

fra sommerens overflod: nye kartofler og nye ærter

Saltbagte kartofler er en anderledes måde at nyde de nye kartofler på. Spis dem gerne sammen med asparges. De kan endnu fås, selv om Sct. Hans er passeret.

De enkle grøntsager serveres på en bund af vilde ris – og giv fx en lækker puré til af nye danske ærter.

.

ærtepuré.1saltbagte kartofler 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

tomater m feta og vanilje til forret

De tynde tomatskiver (carpaccio) har fået selskab af smuldret fetaost, og en vaniljedressing giver en spændende smagsoplevelse.

Tomaterne kan spises som forret eler som salat.

.

tomater marmor

tomatcarpaccio.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

tomatcarpaccio m feta og vaniljedressing

tomatcarpaccio.1

Carpaccio er oprindelig tynde skiver råt kød. Det har ikke adgang her på siden, så nyd i stedet de danske solmodne tomater på denne måde.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

saltbagte nye kartofler på bund af vilde ris

saltbagte kartofler 2

De nye kartofler kan spises på mange måder. De seneste par dage har jeg nydt dem røget – og her er idé til at bage dem i lidt salt.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ærtepuré

ærtepuré.2

En puré af nye ærter er en særlig delikatesse. Pureen kan spises som tilbehør, den kan bruges som dip til grøntsagsstave, eller den kan nydes som en slags tyk sovs til frikadeller og postejer.

Klik på billedet. så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

~ by kodfrifredag on 26. June 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: