ugens menu uge 28 – en bøf der gir’ god smag i munden

___________________________________________________________________________________________________________________________________

16. juli 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k o l d  s u p p e  p å  e n  v a r m  d a g

.

.

kold blomkålssuppe m ærtecreme

blomkålssuppe 1

Nu hvor varmen vender tilbage, er det godt at have en kold suppe på programmet. Her er det en – lidt usædvanlig – blomkålssuppe med ærtecreme, men man kan også vælge en klassisk spansk gazpacho. Min egen favorit er min udgave af gazpachoen, nemlig den spicy orientalske.

Vil du have en variation af ærtecremen, så kig på ærtepureen.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. juli 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

w r a p s  t i l  p i c n i c k u r v e n

.

.

ud i det blå

wraps3

I denne dejlige sommertid er det skønt at pakke en madkurv og kaste sig ud i det blå. Noget, der er meget nemt (og lækkert) at medbringe i kurven, er wraps.

Man kan fylde meget i de sammenrullede brød, klik på billedet, eller smør dem med Stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej eller guacamole, artiskokcreme – eller måske mosede falafler.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. juli 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________ 

.

.

 j o r d b æ r  i  s a l a t e n

.

.

jordbærsalat m linser og lime-ingefærdressing

jordbærsalat m linser

Vi er et godt stykke henne i jordbærsæsonen, og hvis man har guffet rigtig mange af de dejlige bær i sig med fløde eller is, kan man få lyst til lidt variation.

Jordbær kan bruges i mange slags salater. Her er det en salat med linser og en frisk lime-ingefærdressing.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. juli 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v a n d m e l o n  t i l  f o r r e t

.

.

carpaccio af vandmelon

vandmeloncarpaccio

Carpaccio er tynde skiver af råt kød. Det er ikke lækkert at tænke på. Til gengæld er tynde skiver af grøntsager eller frugter enormt delikate. Det kan være tynde skiver af squash, af jordskokker, af tomater etc. 

Vandmelonerne er fremme i stort tal nu, så prøv en frisk forret med den røde kaloriefattige frugt. Faktisk er den lille ret også egnet som dessert.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

12. juli 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

 h v o r  s v æ r t  k a n  d e t  v æ re ?

.

.

tak til Dan Jørgensen

Hvor er det dejligt, at vi har fået en fødevareminister, der vil debattere vores madvaner. Det er skammeligt, at så mange mennesker spiser skodmad, når vores land rent faktisk er smækfyldt med skønne, lækre og sunde råvarer. 

Det er også skammeligt, at ministeren skal skældes huden fuld, fordi han ønsker at skabe en debat. Der er jo ingen, der er tvunget til at spise grøntsager eller andre sunde råvarer, hvis de ikke har lyst. Men med det madniveau, vi holder os i dette land, er der i høj grad brug for en debat. Det er jo mildest talt tankevækkende, at vi har nogle af verdens bedste restauranter med super råvarer, og så har vi en masse såkaldt almindelige mennesker, der spiser noget, der egentlig slet ikke burde fremstilles.

.

lad folk smage

Jeg tror dybt og inderligt på forandring, hvis de mennesker, der ikke kender til pragtfulde kål eller smagfulde rodfrugter kan overtales til at smage på dem. Og den dér med, at man ikke har råd til at købe sundt, holder ikke en meter. Når jeg i supermarkederne ser, hvad folk køber af skodmad, der er fem gange så dyrt som økologiske kartofler, gulerødder og blomkål, så er det ikke prisen, det handler om.

Det handler om indgroede vaner og det kedelige faktum, at mange mennesker ikke har stiftet bekendtskab med denne vidunderlige jordnære mad som børn.

Så jeg vil bede Dan Jørgensen om at snakke med sin kollega i undervisningsministeriet, for smagen for god mad begynder allerede i vuggestuen. Ligesom alle andre sanser, skal også smagssansen udvikler og skærpes. Og små børn er nysgerrige.

For dem, der vil udfordres, vil jeg i dag anbefale grillet spidskål på en bund af rugkerner. Det er billig, dansk mad, man bliver mæt og glad af.

.

grillet spidskål på en bund af cremede rugkerner

grillet spidskål m rug.1

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

11. juli 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e r  e r  d ø m t  k o l d  s u p p e

.

.

der er skønne rødbeder lige nu

rødbeder og gulerødder

De her skønne rødder fandt jeg på et marked i Malmø forleden. Hvis du skal en tur på den anden side af Sundet, så tjek lige byens markeder. De har masser af friske grøntsager.

Da jeg så de struttende rødbeder, kom til at tænke på en dejlig suppe, jeg spiste i Vilnius i Litauen for et par år siden. Her er opskriften. Den er skøn på en varm sommerdag.

.

kold rødbedesuppe fra Litauen

rødbedesuppe Litauen

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10. juli 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b æ r e d y g t i g e  b ø f f e r  o g

 

  g o u r m e t  k a r t o f f e l m o s

.

røgede kartof 2

.

når grillen er i gang

– er det en god idé at ryge nogle af de nye kartofler. Jeg fik en portion kraftigt røgede kartofler forærende forleden af min madven, Peter. Jeg havde allerede fået en levering, som jeg havde gnasket i mig med stor fornøjelse. Jeg er VILD med røgede kartofler.

Peter foreslog, at jeg skulle lave mos af den nye portion, der var røget noget kraftigere end første levering.

Som sagt så gjort. Jeg hev den yderste brune og lidt hårde skal af kartoflerne og stegte skallerne sprøde i olie sammen med hvidløg og lidt salt. Muuuums ….

Mosen lavede jeg lidt grov og strøede de knasende skræller på toppen. Det var en gigantisk gastronomisk oplevelse!

.

mos af røgede kartofler m knas på toppen

røget kartoffelmos 1

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

røgede kartof 1

røget kartoffelmos

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kernebøffer m bløde løg

kernebøffer m løg.4

Her er en gang bæredygtige bøffer. De belaster hverken klimaet eller kroppen. Tværtimod tilfører de en masse gode næringsstoffer – og velsmag.

Kartoffelmosen passer perfekt til bøfferne.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kernebøffer m bløde løg.2

kernebøffer m løg 3

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kernebøffer m bløde løg

kernebøffer m bløde løg 1

Bøffer, frikadeller, postejer, pateer etc. Alle former for stegte eller bagte grøntsager, korn, linser, bønner mv. er mad, som mange danskere holder af. Når man begynder at skære ned på kødet eller helt droppe det, er det den slags mad, der letter overgangen til de nye vaner.

Disse bøffer er lige egnede som middagsret og som pålæg til madpakken – eller som fyld i en burger. 

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kartoffelmos af røgede kartofler m crispy skræller

røget kartoffelmos 2

Jeg blev helt euforisk over denne kartoffelsalat af røgede kartofler. Kan kan kun sige: prøv det!

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 10. July 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: