ugens menu uge 31 – persiske auberginer og peberfrugter

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. august 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

gulerødder sprøjtede

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. august 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

é n  p å  d e n  f l a d e

.

.

så er det madpakketid igen

I løbet af en uges tid starter det nye skoleår. Undervisningen har fået et ordentligt kvalitetseftersyn.

Det samme kunne sikkert være ønskeligt, når det gælder madpakken eller – endnu værre – den helt manglende madpakke. Nu er der fokus på både læring og motion i skolen. Men hvor blev maden lige af? Hvornår begynder man at tænke på makkerparret læring og næring?

Interessen for den benzin, der holder os alle i gang og i live er lige så fraværende i skolen som den er på hospitalerne. Mad betyder ingenting!

Nu er vi heldigvis en del, der ved, at det ikke passer. Sund og lækker mad giver os den energi og livslyst, der er nødvendig for et godt liv – også et godt skoleliv.

.

optimér madpakken 

den lille grønne

I min bog “den lille grønne for madpakkespisere” findes en masse opskrifter på en lækker og alternativ madpakke. Her er opskrifter på plantefrikadeller og -postejer, på fyldte pittabrød og på forårsruller, på burgere og sunde fritter, her er tærter og pizzaer – og lidt til den søde tand – og selvfølgelig det gode gamle rugbrød.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. august 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f r a  l i v  t i l  b a c o n  p å  1 5 0  d a g e

.

.gris med vinger

.

lynproduktion af små vimse væsener

Når landmænd “producerer” bacon, sker det på den måde, at grisene fodres op i rekordfart på 5 måneder til slagtevægten 110-120 kg. 

For at landmanden skal blive glad i pungen, skal de små grise i starten tage 1/2 kg på om dagen. Når de vejer 30 kg, skal vægten øges med 1 kg om dagen. Det opnås ved at de grovfodres med soja, byg og hvede. Dejlig og sund mad, som burde ende i maven på verdens sultende eller underernærede milliard mennesker.

Dyrene er specielt fremavlet til at vokse så hurtigt, og desuden bestiller de i deres liv ikke meget andet end at spise. Bevæge sig kan de heller ikke i større omfang. Her taler vi om burgrise. 

Hvis du også synes, det er uanstændigt, så boykot svinekød.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. august 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

l æ k k e r t  b u r g e r f y l d

.

.

mandelfrikadeller

mandelfrikadeller.3

Hvis du mangler fyld til rugbrødsburgeren nedenfor, er mandelfrikadeller et godt bud. Med skolestarten lige om hjørnet, er det også fint med noget sundt til madpakken.

Når du har smagt disse frikadeller, vil du sikkert ikke mere kunne forstå, hvorfor milliarder af grise skal lide for en frikadelles skyld!

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. august 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

l e t  s o m m e r – f r o k o s t r e t

.

.

aubergine m fetacreme og granatæble

aubergine m granat

Hvis du har granatæble tilovers fra de fyldte auberginer nedenfor, er det en god idé at smage på denne lette sommerret.

Auberginerne er ved at være i sæson, og det er en af de frugter, der kan nydes i utallige variationer. Dog ikke rå. Aubergine er en af de få grøntsager og frugter, der ikke kan spises rå. Men grillet, bagt eller stegt er det en dejlig råvare. Auberginer suger meget olie, hvis de steges på en pande. Steges eller grilles de derimod i ovnen, skal de blot pensles med olie.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

1. august 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

r u g b r ø d s m o t o r e n

.

.

tank rugbrødsmotoren op

rugbrødsburger m tekst

Så blev det allerede august. Suk! og snart starter skolerne igen. Så bliver det atter madpakketid, og hvis man vil give ungerne noget sundt med i tasken, er det en god idé at bage rugbrødsboller til burgere.

Jeg har her brugt dejen til det æltefrie grydebrød. Normalt bages denne dej i en kraftig gryde eller anden form med låg, men rugbrødsdejen kan også sagtens bages i en kraftig muffinsform. Og børnene synes, det er MEGET sjovere at spise en burger end en flad rugbrødsmad.

Opskriften findes i min bog, Verdens bedste brød. Det æltefri grydebrød.

.

grydebrød.omslag

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

31. juli 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

 a u b e r g i n e r  o g  p e b e r f r u g t e r

.

p å  p e r s i s k 

.

.

fyldte frugter fra Iran

auberginer iran

.

Hvis der er to grøntsager, der er dominerende i Iran, er det auberginer og peberfrugter. På min rejse i Iran i foråret var det især auberginerne jeg blev velsignet med. Det var vanvittig vanskeligt at finde noget vegetarisk på trods af, at landet producerer masser af grønt.

Billedet ovenfor er fra et iransk marked og viser de to populære grøntsager, jeg efter en gammel iransk opskrift har lavet til denne uges menu.

.

valnødder og granatæbler …

valnødder

… er to andre klassiske ingredienser i det iranske køkken. Her er de brugt til sovsen, der følger med de fyldte auberginer og peberfrugter. Men den klassiske iranske sovs kan også bruges til mange andre retter.

.

granatæbler

granatæble iransk sovs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

grøntsager med iransk fyld

Auberginer og peberfrugter er fyldt med en blanding af flækærter og ris, krydret med bl.a. kanel og kardemomme.

Auberginerne bages i ovnen med en skive af frugten som “låg”.

.

iranske auberginer 2

iranske peberfrugter

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

en farvestrålende ret

iranske aauberginer

De røde kerner af granatæble og den pikante lime sætter prikken over i’et i den eksotiske ret.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

sovs på persisk

Der er lige så langt fra iranernes valnøddesovs til danskernes opbagte brune sovs som der er mellem Teheran og København.

Sovsen består af valnødder og kerner af granatæble og er en klassiker i Iran. Den er både lækker og sund – og kan også nydes  til danske retter som frikadeller og postejer eller andre grøntsager med fyld.

.

granatæble

granatæblesovs 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

fyldte auberginer og peberfrugter fra Persien

iranske auberginer 3

De fyldte auberginer og peberfrugter nydes bedst med den krydrede valnøddesovs – og gerne en salat.

Klik  på billedet så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

valnødde- og granatæblesovs

granatæblesovs

 Denne sovs er en kærlig hilsen fra Østens frugter og krydderier.

Klik på billedet så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

spicy spidskålssalat med koriander

spidskålssalat m chili og koriander

 

Den eksotiske ret med auberginer, peberfrugter og orientalsk valnøddesovs har bestemt ingen skade af at få følgeskab af dansk spidskål – her med et skud chili. Lidt stærk har man vel altid lyst til at være!

Klik på billedet så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 31. July 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: