ugens menu uge 33 2014 – danske tomater og italiensk bondepizza

_______________________________________________________________________________________________________________________________

20. august 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h v o r d a n  b r u g e  v o k s b ø n n e r ?

.

.

lun salat m voksbønner, skalotteløg og oliven

voksbønner og oliven.1

Jeg har elsket voksbønner siden jeg var barn. Min far dyrkede mængder af dem, og har man dem selv i haven, giver de næsten altid et stort udbytte.

Men egentlig smager voksbønner ikke af alverdens. Jeg har derfor i denne lune salat opgraderet dem med oliven, der giver god udfordring til den milde bønne.

Voksbønner kan også koges 3 minutter, afdryppes og bruges i en krydret wokret. Bønnerne er også fine i blandede salater med dressinger, der indeholder chili og/eller ingefær/hvidløg/hakkede kapers.

Se også Voksbønner fra øen Salinas.

Husk at bønner altid skal koges 3-4 minutter, før de spises. Bønner indeholder nemlig lektiner, som er giftige. Eneste undtagelser er hestebønnen og sojabønnen, som kan spises rå.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19. august 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

l æ n g e  s a v n e t :  n u  s o m  e-b o g

.

.

rejse- og madbog fra Det fjerne Østen

Thailand.cover

For en halv snes år siden rejste jeg en del rundt på kloden sammen med den amerikanske kok, Richard Gilmore. Det kom der 4 kogebøger ud af: “Vegetarisk wok”, “Vegetarisk køkken. Mexiko”, “Vegetarisk køkken. Marokko” og denne her med titlen “Vegetarisk køkken. Thailand – med en mundsmag af Laos og Cambodia”.

Alle bøgerne har længe været udsolgt, men nu er det muligt at købe bogen om thaimad som e-bog hos Saxo. Bogen koster kr. 49,00. Snart kommer også bogen om Marokkansk mad som e-bog. Og for nylig blev “det kærlige køkken” udsendt som e-bog.

Rejse- og madbøgerne fortæller om vores møde med mad og menesker i de pågældende lande, og der er gennemgang af råvarerne samt en masse skønne opskrifter og mange fotos.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. august 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  m y t e  m a n e t  i  j o r d e n

.

.

det er billigt at leve sundt

Igennem årene har jeg hørt utallige undskyldninger for ikke at spise sundt. En af dem er, at det er for dyrt, en anden at man ikke har tid.

Begge dele er naturligvis ikke sandt. Jeg har aldrig regnet på prisen pr. portion på mine opskrifter, men jeg tvivler på, at den kommer meget over de 15 kr., som man kan læse om i Politiken i dag.

Det er Las Olsen fra Danske Bank, der har set på, hvad det koster at spise sundt, og han er kommet frem til 15 kr. pr. portion. Det er virkelig glædeligt, at man nu kan se det sort på hvidt, for nu er der en undskyldning mindre for ikke at spise det sunde og bæredygtige. Bæredygtigt også for kroppen.

.

nøddefarserede squashblomster

squashblomster

Her vil jeg føre bevis for, hvor billig en ret kan være. For at få tilstrækkeligt mange squashblomster,  er det nødvendigt at dyrke planten selv. Så er høsten til gengæld stor. Dvs du har blomsterne “gratis”, og så skal du blot have fat i en håndfuld nødder, lidt rasp og fløde. Voila: her er en forret til max. en femmer.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. august 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e r  d u  t i l f r e d s  m e d  d i t  a f t r y k  ?

.

økologisk fodaftryk

hvis ikke er det nemt at lave om på. Mindre kødspisning får kloden til at trække vejret på en lettere måde.

Se også her.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. august 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

l ø r d a g s  –  l æ k k e r s u l t

.

.

chokoladekage med brombær

chokoladekage-m-braembaer1_635x956

Jeg er ikke nogen stor kagespiser, men lige nu rækker mine brombærbuske nærmest sine grene, tungt behængt med brombær, ind ad mit køkkenvindue.

Hvad gør man så? Jo, man nyder bærrene, men de har også godt af at hvile på en bund af sød og syndig chokoladekage.

Du kan finde opskriften her.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

15. august 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e r  d u  v e d  a t  d r u k n e  i  s q u a s h ?

.

.

squash i form m ristede mandler og parmesan

squash i form

Kært barn har mange navne: squash, zucchini og courgette.

Den givende grøntsag er nem at anvende. Her er en lækker forret, som jeg har fået hos min madpusher Peter. De ristede mandler og den revne “sne”ost gør en masse godt for de neutralt smagende squash.

Mangler du flere squashopskrifter så kig i min lille bog om squash. Den kan findes – formentlig – i Bog & Idé-butikkerne. Den koster max. 30,- kr.

.

squashbog

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

14. august 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n k e l t  o g  r u s t i k t

.

m e r e  g u f  f r a  s o m m e r h u s e t

.

.

sol på terrassen – bordet er dækket

Kregme terrassen

.

sol – og suppe på tallerknerne

Kregme. Kai og jeg

Mine venner Ulla og Kai er kommet helt fra Sverige for bl.a. at smage min ærtesuppe. Her er det en udgave med peberrodsfløde.

.

middagen nydes til ud på de sene timer

Kegme. aften på terrassen

fotos: Ulla og Kai Mosegaard.

.

jeg har solmodne tomater – de skal nydes

gule tomater

.

Efter nogle år med fejlslagen tomatdyrkning har jeg i år en enkelt plante, der bærer gule tomater. Jeg købte den for en flad tier sammen med en chiliplante til samme pris og tænkte, at det jo ikke kunne gå helt galt.

Og solen hjalp så sandelig i år. I denne sommer har der ikke manglet sol og varme, så nu har jeg høstet de første solmodne, faste og søde tomater.

Fra naboen har jeg fået små røde sherrytomater, så jeg har lavet en ufattelig enkel tomatsalat med tomater i flere farver, agurk og alle de krydderurter, der vokser her ved sommerhuset. Det er ikke stor kunst – men stor velsmag! Salaten smager af sol, sommer og saltvand. Enkelt når det er bedst!

.

tomatsalat – så enkelt at det er selvfølgeligt

hakkede tomater 4

____________________________________________________________________________________________________________________________________________hakkede tomater 3hakkede tomater 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

bondemad fra italien – pizza på en anden måde

bondepizza m løg 3

Denne bonderet fra Italien er en mellemting mellem en pizza og en tærte. Bunden er af pizzadej, og “toppingen” er som til en tærte: æggemasse med fløde. 

____________________________________________________________________________________________________________________________

pizza med sommerløg

Jeg har valgt de nye løg med grønne toppe til tærten. Men du kan også vælge almindelige gule løg eller rødløg.

.

sommerløg

bondepizza m løg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

.

________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

____________________________________________________________________________________________________________________________

italiensk bondepizza m sommerløg

bondepizza 4

Bunden af pizzaen er bagt med æltefri dej, og toppen er som til tærte: æg og fløde.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

tomatsalat

hakkede tomater

 

Her er sommerens enkleste salat: solmodne tomater med masser af krydderurter.

Klik på billedet, så får du opskriften.

~ by kodfrifredag on 14. August 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: