ugens menu uge 34 2014 – her hjælper kun bønner
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
29. august 2014
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
s a l a t m s q u a s h o g p e r l e b y g
.
.
squashsalat m. perlebyg og tranebær
At være velsignet med squash kan være en udfordring! Hvordan dog variere den neutrale grøntsag? Men det er faktisk nemt nok.
Faktisk ligger der rigtig mange opskrifter her på bloggen med squash. Led efter dem i søgefeltet i spalten th.
Her er en dejlig mættende salat med squash, ranebæg og perlebyg (du kan også bruge spelt eller andre korn).
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
26. august 2014
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
d e s y g e d y r – v e l b e k o m m e !
.
.
nyhedsbrev fra Fødevarestyrelsen
Jeg abonnerer på et nyhedsbrev fra Fødevarestyrelsen, hvor de meddeler, hvilke fødevarer, der dagligt trækkes tilbage fra de danske butikker. Det handler om alt fra snudebiller til salmonella i kød.
I disse dage er det rystende læsning. Meddelelserne lyder typisk sådan:
Listeria i leverpostej og kogt sprængt oksebryst
Salmonella i frossen kyllingebryst
Advarsel mod produkter med listeria
Godt 6.000 virksomheder har været med i tilbagetrækningen i listeria-sag
Mistanke om listeria i produkter fra Tulip
… og sådan fortsætter det i det uendelige. Gad vide, hvem der tør udfordre sin krop med disse dødbringende produkter.
Måske har du lyst til at prøve et artiskok-smørepålæg?
.
.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
25. august 2014
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
s m å k a n t a r e l t æ r t e r
.
.
en eftersommer-godbid
Hvis du er en lykkelig svampesamler og har fået kantareller i kurven, så prøv disse små tærter med jordnøddebund. Man kan bage én stor tærte – eller som her små portionstærter, der også er velegnede som madpakke.
Og der skal ikke nødvendigvis kantareller i tærten. Alle slags svampe kan bruges. Jeg har her suppleret kantarellerne med champignon.
.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
24. august 2014
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
s v a m p e n e e r k o m m e t
.
.
det er helt vildt – med næsen i skovbunden
Efter den seneste uges megen regn begynder svampene at vælte op af jorden. Det er om at nyde dem her i sæsonen. Hvis du har været ude at samle i dag og er kommet hjem med kurven fuld, er her et par ideer til at nyde de små lækkerbidder. Men retterne kan også sagtens spises med “tamme” svampe som champignon eller østershatte.
Tv. grillet fennikel med ristede skovsvampe. Th.: stegt støvbold med karamelliserede løg.
.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
23. august 2014
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
d ø d e n s p ø l s e
.
undskyld det ulækre billede
.
er du træt af listeria, salmonella og resistente bakterier?
Det er jeg i al fald. Du er sikkert også træt af at læse her på bloggen om dyremishandling og den kontante afregning, det giver med dødbringende sygdomme til mennesker. Jeg er i hvert fald træt af det, men jeg bliver ved, så længe det er nødvendigt.
Man kunne sige, at hvis ulykkerne kun ramte de mennesker, der spiser dyrene, og dermed støtter dyremishandling, ville der være en vis retfærdighed i det. Men sådan er det ikke. Disse problemer, der skyldes vores mis-behandling af levende væsener, kan ramme alle, også dem der har en human holdning til dyr og hvordan de bør leve deres liv.
.
døden kom i madpakken
Som danskere har vi både leverpostej, spegepølse og rullepølse tatoveret i vores gener. Og man kan da ikke spise en madpakke uden dette skiveskårne (ikke blot kræftfremkaldende men nu også direkte dødbringende) pålæg på vores rugbrødsmadder, vel? Jeg kan godt forstå tankegangen. Det er både vane og tryghed. Men ærlig talt: er det pålæg så vidunderligt, at man skal sætte livet på spil?
Det behøver man i al fald ikke, for jeg har sat mig for at vise, at der er hundredvis af alternativer. Den mest populære af mine pålægstyper er “leverpostejen” nedenfor. Desuden er der masser af forslag i min bog “den lille grønne for madpakkespisere”.
.
stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej
.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
22. august 2014
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
u d o g s a m l e . . .
.
nu bugner det derude
Hvis du er så heldig at kunne samle hyben, brombær og nødder, så er der lukket op for det store tag-selv-bord i denne tid. Jeg har lige lavet en pasta-ret med friske nødder og svampe. Den får du snart glæde af.
Foreløbig foreslår jeg, at de skønne godter havner i en salat sammen med perlebyg. Se bare her: salat med hasselnødder, hyben, brombær og perlebyg.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21. august 2014
__________________________________________________________________________________________________________________________________________.
.
.
k o m m e d t i l “b ø n n e” m ø d e
.
.
inspiration fra min Iran-rejse
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
en ægte persisk suppe – og et lille digt
Iranerne har en årtusindgammel kærlighed til poesi og digte. Denne lille skål og tallerken er forsynet med persiske digte. Kan man tænke sig noget smukkere at servere mad på?
.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
yoghurt er populært
Man kan nærmest tale om et yoghurtbælte fra Mellemøsten, Tyrkiet, Armenien, Azerbadjan og videre til Iran, hvor yoghurtkulturen er lige så gammel som poesien.
Denne suppe er klassisk iransk med reven agurk, hvidløg og forårsløg samt drys af hakkede rosiner og hakkede æg plus dild. Suppen serveres kold og bør nydes på en af eftersommerens forhåbentlig lune dage.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
hestebønner i sækkevis
Da jeg var på rejse i Iran i foråret, var det højsæson for hestebønner. Her på markedet i Teheran har de helt stjålet billedet. Og der er ikke noget med, at man skal hjem og bælge bønner. Nej, her er det kedelige arbejde gjort. Det er bare om at kaste sig over de lækre bønner, som er en af de få slags, man kan spise rå.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
et ægte bønnemøde
Hestebønner giver gode proteiner, og de mange sække i Teheran inspirerede mig til en hurtig panderet med blomkål og bønner.
Og de pjatter ikke med bønnerne her i Teheran. Mængden af bønner på markedet siger noget om, at det ikke blot er en enkelt håndfuld, der ender i gryden. Desværre er hestebønner ikke særlig almindelige i Danmark, men jeg er sikker på, at du i al fald kan finde dem i indvandrerbutikker.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
pandestegt blomkål m hestebønner, linser og sesamsovs
Den farverige ret består af hestebønner, blomkål, løg, linser og radiser.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
sprødstegte grøntsager med sesamsovs
De milde grøntsager får modspil af sesamsovsen, der er smagt til med hvidløg, ingefær og tamari.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
u g e n s m e n u
.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
persisk kold yoghurtsuppe
Både denne suppe og hovedretten nedenfor er hurtigt lavet. Lækker mad til en travl dag.
Klik på billedet, så får du opskriften.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
pandestegt blomkål m sesamsovs
Der er både blomkål og spidskål i panderetten. Og så selvfølgelig hestebønner. De sorte linser både pynter og nærer.
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
sesamsovs
Sovsen er lavet af sesampastaen, tahin. Det er den, man også rører i hummus. Sovsen kan være med mere eller mindre smag af hvidløg og ingefær.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
~ by kodfrifredag on 21. August 2014.
Posted in Ugens menu
Tags: alternativ pålæg, artiskokpålæg, artiskoksmørepålæg, østershatte, bønner, blomkål, brombær, brombær og perlebyg, champignon, dødbringende pålæg, den llle grønne for madpakkespisere, dyremishandling, Fødevarestyrelsen, grillet fennikel med skovsvampe, hasselnødder, hestebønner, hyben, iransk mad, iransk suppe, iransk yoghurtsuppe, Jørn A, jordnøddebund, jordnøddetærte, kantareltærte med jordnøddebund, linser, linser og sesamsovs, listeria, listerie, mad med støvbold, marked i Iran, marked i Teheran, pandestegt blomkål m sesamsovs, pandestegt blomkål med hestebønner, perlebyg, persisk kold yoghurtsuppe, persisk yoghurtsuppe, persist suppe, resistente bakterier, rrullepølse, salat med hasselnødder, salat med perlebyg, salat med spelt, salat med squash, salat med tranebær, salmonella, samling af vilde frugter, sesamsovs, skovsvampe, små tærter, squash, ssprødstegte grøntsager, støvbold, svampe, svampesamling, svampesæson, tahinsovs, vegansk leverpostej, vegansk pålæg, vegetarisk leverpostej, vegetarisk pålæg, vegetarisk smørepålæg, vegetarisk svametærte, vilde svampe, yoghurt