ugens menu uge 34 2014 – her hjælper kun bønner

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29. august 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s a l a t  m  s q u a s h  o g  p e r l e b y g

.

.

squashsalat m. perlebyg og tranebær

squashsalat m. perlebyg

At være velsignet med squash kan være en udfordring! Hvordan dog variere den neutrale grøntsag? Men det er faktisk nemt nok.

Faktisk ligger der rigtig mange opskrifter her på bloggen med squash. Led efter dem i søgefeltet i spalten th.

Her er en dejlig mættende salat med squash, ranebæg og perlebyg (du kan også bruge spelt eller andre korn).

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26. august 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e  s y g e  d y r – v e l b e k o m m e !

.

.

nyhedsbrev fra Fødevarestyrelsen

Jeg abonnerer på et nyhedsbrev fra Fødevarestyrelsen, hvor de meddeler, hvilke fødevarer, der dagligt trækkes tilbage fra de danske butikker. Det handler om alt fra snudebiller til salmonella i kød.

I disse dage er det rystende læsning. Meddelelserne lyder typisk sådan:

Listeria i leverpostej og kogt sprængt oksebryst

Salmonella i frossen kyllingebryst

Advarsel mod produkter med listeria

Godt 6.000 virksomheder har været med i tilbagetrækningen i listeria-sag

Mistanke om listeria i produkter fra Tulip

… og sådan fortsætter det i det uendelige. Gad vide, hvem der tør udfordre sin krop med disse dødbringende produkter.

Måske har du lyst til at prøve et artiskok-smørepålæg?

.

10302179_10152397812244475_8148500720366453585_n

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. august 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s m å  k a n t a r e l t æ r t e r

.

.

en eftersommer-godbid

kantareltærte.2

Hvis du er en lykkelig svampesamler og har fået kantareller i kurven, så prøv disse små tærter med jordnøddebund. Man kan bage én stor tærte – eller som her små portionstærter, der også er velegnede som madpakke.

Og der skal ikke nødvendigvis kantareller i tærten. Alle slags svampe kan bruges. Jeg har her suppleret kantarellerne med champignon.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. august 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s v a m p e n e  e r  k o m m e t

.

.

det er helt vildt – med næsen i skovbunden

Efter den seneste uges megen regn begynder svampene at vælte op af jorden. Det er om at nyde dem her i sæsonen. Hvis du har været ude at samle i dag og er kommet hjem med kurven fuld, er her et par ideer til at nyde de små lækkerbidder. Men retterne kan også sagtens spises med “tamme” svampe som champignon eller østershatte.

Tv. grillet fennikel med ristede skovsvampe. Th.: stegt støvbold med karamelliserede løg.

.

fennikel med svampe.2

støvbold.2________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23. august 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d ø d e n s  p ø l s e

.

7564707-rulleplse

undskyld det ulækre billede

.

er du træt af listeria, salmonella og resistente bakterier?

Det er jeg i al fald. Du er sikkert også træt af at læse her på bloggen om dyremishandling og den kontante afregning, det giver med dødbringende sygdomme til mennesker. Jeg er i hvert fald træt af det, men jeg bliver ved, så længe det er nødvendigt. 

Man kunne sige, at hvis ulykkerne kun ramte de mennesker, der spiser dyrene, og dermed støtter dyremishandling, ville der være en vis retfærdighed i det. Men sådan er det ikke. Disse problemer, der skyldes vores mis-behandling af levende væsener, kan ramme alle, også dem der har en human holdning til dyr og hvordan de bør leve deres liv.

.

døden kom i madpakken

Som danskere har vi både leverpostej, spegepølse og rullepølse tatoveret i vores gener. Og man kan da ikke spise en madpakke uden dette skiveskårne (ikke blot kræftfremkaldende men nu også direkte dødbringende) pålæg på vores rugbrødsmadder, vel? Jeg kan godt forstå tankegangen. Det er både vane og tryghed. Men ærlig talt: er det pålæg så vidunderligt, at man skal sætte livet på spil?

Det behøver man i al fald ikke, for jeg har sat mig for at vise, at der er hundredvis af alternativer. Den mest populære af mine pålægstyper er “leverpostejen” nedenfor. Desuden er der masser af forslag i min bog den lille grønne for madpakkespisere”.

.

stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej

Stryhnpostej

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. august 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

u d  o g  s a m l e . . .

.

nu bugner det derude

hyben nødder brombær

Hvis du er så heldig at kunne samle hyben, brombær og nødder, så er der lukket op for det store tag-selv-bord i denne tid. Jeg har lige lavet en pasta-ret med friske nødder og svampe. Den får du snart glæde af.

Foreløbig foreslår jeg, at de skønne godter havner i en salat sammen med perlebyg. Se bare her: salat med hasselnødder, hyben, brombær og perlebyg.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. august 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________.

.

.

k o m  m e d  t i l  “b ø n n e” m ø d e

.

.

inspiration fra min Iran-rejse

Iran.moske.3

Iran.minaret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

en ægte persisk suppe – og et lille digt

Iranerne har en årtusindgammel kærlighed til poesi og digte. Denne lille skål og tallerken er forsynet med persiske digte. Kan man tænke sig noget smukkere at servere mad på?

.

forårsløg.iransk yoghurtsup

forårssløg.iransk yoghurts.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

yoghurt er populært

iransk yoghurtsuppe.1

Man kan nærmest tale om et yoghurtbælte fra Mellemøsten, Tyrkiet, Armenien, Azerbadjan  og videre til Iran, hvor yoghurtkulturen er lige så gammel som poesien.

Denne suppe er klassisk iransk med reven agurk, hvidløg og forårsløg samt drys af hakkede rosiner og hakkede æg plus dild. Suppen serveres kold og bør nydes på en af eftersommerens forhåbentlig lune dage.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

hestebønner i sækkevis

hestebønner.Iran.2

Da jeg var på rejse i Iran i foråret, var det højsæson for hestebønner. Her på markedet i Teheran har de helt stjålet billedet. Og der er ikke noget med, at man skal hjem og bælge bønner. Nej, her er det kedelige arbejde gjort. Det er bare om at kaste sig over de lækre bønner, som er en af de få slags, man kan spise rå.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

et ægte bønnemøde 

hestebønner.Iran.1

Hestebønner giver gode proteiner, og de mange sække i Teheran inspirerede mig til en hurtig panderet med blomkål og bønner.

Og de pjatter ikke med bønnerne her i Teheran. Mængden af bønner på markedet siger noget om, at det ikke blot er en enkelt håndfuld, der ender i gryden. Desværre er hestebønner ikke særlig almindelige i Danmark, men jeg er sikker på, at du i al fald kan finde dem i indvandrerbutikker.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

pandestegt blomkål m hestebønner, linser og sesamsovs

pandestegt blmkål 1

Den farverige ret består af hestebønner, blomkål, løg, linser og radiser.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

sprødstegte grøntsager med sesamsovs

De milde grøntsager får modspil af sesamsovsen, der er smagt til med hvidløg, ingefær og tamari.

.

pandestegt blomkål 2

sesamsovs

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 .

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

persisk kold yoghurtsuppe

iransk yoghurtsuppe.2

Både denne suppe og hovedretten nedenfor er hurtigt lavet. Lækker mad til en travl dag.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

pandestegt blomkål m sesamsovs

pandestegt blomkål m misosovs

Der er både blomkål og spidskål i panderetten. Og så selvfølgelig hestebønner. De sorte linser både pynter og nærer.

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

sesamsovs

sesamsovs.1

Sovsen er lavet af sesampastaen, tahin. Det er den, man også rører i hummus. Sovsen kan være med mere eller mindre smag af hvidløg og ingefær.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 21. August 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: