ugens menu uge 36 2014 – tonsvis af tomater

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10. september 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e t  k a n  l i g e  n å s . . .

.

.

en kold suppe til sommerens sidste dage

rødebdesuppe kold Litau

kold rødbedesuppe fra Litauen

På mit mad- og svampetogt til Litauen i sidste uge spiste jeg bl.a. den skøøøønnne rødbedesuppe. Det er en klassisk baltisk suppe, som også er populær i Estland og Letland.

Til suppen fik jeg store humpler af kogte kartofler, som var blevet stegt sprøde i lidt olie på panden. Lækkert!

Der er dejlige rødbeder nu, og vejrudsigten lover sene, solrige sommerdage, så det kan være meget passende at nyde denne virkelig lækre suppe smækfuld med vitaminer, inden kulden kalder på en varm suppe.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9. september 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

o g  v i n d e r e n  e r  .  .  .

.

.

gratis billetter udtrukket

Houndred-Foot Journey

Vinderen af biografbilletter til den nye film “Hundrede-Fods Rejsen” blev Sue. Til lykke til Sue, som har fået besked direkte.

Selv om du ikke vandt, skal du sikkert ind og se filmen alligevel. Kig på traileren her.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8. september 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  s a f t i g  b u r g e r b ø f

.

.

burger i hånd

Her er en rigtig whopper. Prøv denne bøf, der kan spises i en burger, som pålæg i madpakken – eller som hovedret sammen med bagte kartofler og salat.

Se opskriften her.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. september 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v i l  d u  u n d g å  æ g ?

.

.

æg.substitut for

For mange vegetarer går det sådan, at man langsomt spiser færre og færre animalske produkter – for måske en dag at springe ud som fuldblods-veganer. Det giver visse udfordringer og sætter krav til nytænkning og kreativitet. 

En af de ting, der kan give problemer, er at finde en erstatning for æg i kager og bagværk. Her er en  liste, som er nyttig, fordi den giver mange gode forslag.

Det er også muligt at lave scrambled egg uden æg: smulder fast tofu og svits det i lidt olie sammen med gurkemeje, salt og peber. Det er en herlig morgenmad sammen med stegte tomater og evt. stegte kartoffelbåde.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. september 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

l e v  d e t  s ø d e  l i v

.

.

fantastisk bage-kage-bog

1635739

Forleden dag landede denne moppedreng af en bog fuld af søde og syndige opskrifter i min postkasse. Og jeg må være ærlig og sige, at jeg har mistet alle mine søde tænder. Det skete, da jeg blev vegetar. Så den bog burde ikke være for mig …

Meeeennn …. efter at have nærstuderet denne pragtfulde bog, løb mundvandet alligevel. “Bageopskrifter fra hele verden” er et eldorado af opskrifter på skønt bagværk. Bogen er inddelt i lande, således at man får opskrift på fx New York Cheesecake, cupcakes og bagels, sydamerikanske arepas, afrikanske ingefærsmåkager, engelsk æblekage, franske croissanter og – naturligvis – macarons. Tidens hotteste cake!

Og opskrifterne fortsætter jorden rundt gennem middelhavsregionen, Tyskland, Skandinavien – dog mangler jeg det danske wienerbrød – Østeuropa og Rusland, Asien og Australien. Det er en enestående vellystig rejse i sukkerland.

.

verden rundt i kageland

bagebog Nyt N kager

.

Som det fremgår, er der i bogen lagt vægt på de søde kager, men bogen har også mange opskrifter på lettere brød som briocher, muffins og lyse madbrød.

Selv den mest inkarnerede kagehader må overgive sig til denne bog. Alene at bladre i den er en ren fryd. “Bageopskrifter fra hele verden” har nemlig også et smukt layout med fine fotos og mange trin-for-trin billeder.

Skynd dig hen til boghandleren – eller køb bogen her. Den koster kr. 249,95 og er udgivet af Nyt Nordisk Forlag.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. september 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v i n d  b i o g r a f b i l l e t t e r

.

.

vind billetter til Lasse Hallströms nye film

Houndred-Foot Journey

Hundrede-Fods Rejsen får premiere den 11. september. Jeg tror, det er en “must see film” for alle madinteresserede, og  jeg hører, at det også er en film, som man bliver rigtig glad over at se. Jeg glæder mig i al fald til at se den – og så har den en af mine yndlinge i hovedrollen, vidunderlige Helen Mirren.

Se traileren her: http://youtu.be/1b2jYy6WG0g?list=PLxbl81xgO4w-szAVMbqz2FhdV6KeUEvq3

En hundredefodsrejse begynder i det øjeblik, hvor man modigt lægger alt, man kender bag sig og bevæger sig over i en ny virkelighed, der adskiller sig væsentligt fra ens normale tryghedstilstand. Det er en livsomvæltende rejse, der – til trods for sin tilsyneladende ubetydelige distance – i alle henseender ændrer ens livsrejse til det bedre.

Richard C. Morais

.

klik på en indisk ret

kikærtecurry.3

Klik ind her på opskriften på en dejlig indisk kikærtecurry – filmen handler jo ikke mindst om indisk mad. 

Skriv i kommentarfeltet allernederst på siden, hvad du synes om opskriften eller kødfrifredag. Så deltager du i lodtrækningen om gratis billetter.

Jeg skal have din kommentar senest mandag den 8. september.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. september 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

a l l e  e l s k e r  t o m a t e r

.

.

glæden ved at dyrke tomater

kirsten.tomater

foto: Claus Dalby

 

tomaten – en elsket frugt

Lykken er at avle sine egne tomater. Solmodne og fulde af smag som det har været tilfældet i årets skønne sommer. Jeg har selv høstet dejlige tomater i denne sommer fuld af sol og varme, som netop tomater holder så meget af.

Tomaten er en sæsonfrugt. Den skal have masser af sol og varme for at udvikle det faste kød med den dybe smag af solmoden tomat. Nu lakker sæsonen mod enden, og det er om at nyde tomaterne nu, hvor de stadig hænger tæt på de noget hærgede planter.

Er høsten så stor, at man ikke kan nå at spise tomaterne rå på et stykke rugbrød, i en salat eller i en gazpacho, er der her et par forslag til, hvordan man kan bruge tomaterne i to varme retter – og så er der også opskrift på de populære ovntørrede tomater, som er en yderst delikat form for konservering af de små frugter.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

franske klassikere med tomater

tarte tatin

Tarte tatin hedder denne franske klassiker, der ifølge legenden skyldes søstrene Tatin, der ved forrige århundredskifte drev et hotel i Frankrig. En æbletærte skulle være faldet på gulvet – og for at redde tærten kom den hurtigt tilbage i formen, nu med dejen øverst!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

tomater fra Provence

provencalske tomater.1

Denne ret fra Provence hører også til tomat-klassikerne i Frankrig. Hvis man har et stort fad med disse lækre tomater, kan man redde ethvert måltid. Tomaterne spises som tilbehør – eller måske som forret. 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ovntørrede tomater

tomater.langtidsbagte.2

Ovntørrede, langtidsbagte tomater er en rigtig lækkerbid. Det er oplagt at tørre sine egne tomater, hvis høsten er stor. Det er en dejlig måde at forlænge de små frugters liv på. De tørrede tomater kan opbevares i olie og holder sig mindst 1 uge i køleskabet.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

tomattartar  .  aubergine, tomater og squash m gedeost

Her er to andre retter med tomater – og hvis du leder i søgefeltet th. finder du mange flere. Tomater er en utrolig taknemmelig frugt/grøntsag.

.

tomattartar.1

aubergine.tomater.squash i fad.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  o p s k r i f t e r

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

provencalske tomater

provencalske tomater

Enhver restaurant i Provence med respekt for sig selv har en bradepande fuld af disse tomater stående. De er populære – og det forstår man!

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

tarte tatin med tomater – omvendt tærte

tarte tatin.2

De små tomater tørres lidt i ovnen, før de bages i tærten. Det er en lille himmerigsmundfuld, enten som frokostret eller som hovedret sammen med en fyldig salat.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

langtidsbagte tomater

tomater.langtidsbagte.1

Opskriften på de langtidsbagte eller ovntørrede tomater er et af hittene her på bloggen. Prøv dem selv – og du vil være hooked! Tomaterne kan nydes som en snack, i en salat, som tilbehør eller som fyld i en tærte.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 4. September 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: