ugens menu uge 37 2014 – Baltikum møder Provence

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. september 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

a j v a r – e n  p e b r e t  p u r é

.

.

peberfrugter og tomater

På Balkan laver de  på dette tidspunkt af året tøndevis af den klassiske puré, ajvar, af peberfrugter og auberginer, ofte også med tomater og evt. squash.

Alle fire lækkerbiskener er i sæson nu – så meget at det kan knibe med at få dem spist i tide. Her kommer ajvar som en fantatisk udvej. Ajvar er simpelt hen bagte peberfrugter, auberginer, tomater etc. som blendes til en skøn masse eller sovs og krydres godt med chili.

Ingen i Østeuropa kunne tænke sig at undvære denne dejlige spise, der er fin som sovs eller dip. Se opskriften her.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. september 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k æ r l i g h e d  t i l  g o d  m a d

.

Houndred-Foot Journey

ny film af Lasse Hallström

Lasse Hallström har lavet en af mine yndlingsfilm: “Mit liv som hund”. Det er en film om en dreng med en totalt ukuelig optimisme trods alle odds. Senere har Hallström lavet nogle lidt mere letbenede film, men alle sympatiske og underholdende.

Jeg måtte selvfølgelig også se Hallströms seneste film, for den handler om mad, kærlighed og – ikke mindst – kærlighed til mad. Det er jo mildest talt en god kombination. Men da replikken: “man kan ikke lave mad uden at slå ihjel” kom kort inde i filmen, var jeg parat til at forlade salen. Det er desværre den gængse opfattelse, men intet kunne være mere forkert. Som bloggens læsere alle vil vide!

Men det skal ikke komme filmen som helhed til skade. Det er en meget, meget sød fortælling om mad og kærlighed, kultursammenstød og overvindelse af alle problemer. Jeg KAN ikke stå for Hallströms totale optimisme og fornægtelse af realiteterne.

For mig som madelsker greb filmen især i skildringen af respekten for og glæden over sublim mad. Hvordan man med opfindsomhed og skarpe smagsløg kan skabe mad, der er stor kunst. 

Det er ikke en film, der vil gå over i historien, men man bliver godt underholdt. Man er i selskab med dejlige mennesker, der aldrig giver op, og som er passionerede helt ud til fingerspidserne. 

Holder man af gedigen mad, og vil man underholdes et par timer i et univers, der ikke er helt troværdigt, så er man i godt selskab med Helen Mirren og de andre fine skuespillere.

Hundrede-fodsrejsen er en rigtig feel-good-film. Du kan se traileren her.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. september 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v i t a m i n e r  m e d  k u l ø  r

.

.

kulørt gulerodssalat

gulerodssalat.2.a

Man kan næsten se det: disse gulerødder stritter af vitaminer og andre gode stoffer. Og så bliver man glad bare af at se på den. For slet ikke at tale om at spise den!

Det er nemt at få en både sund, lækker og farvestrålende salat med de nye (som i virkeligheden er gamle) sorter af gulerødder i gult, mørkerødt, stribet – og de kendte orange.

Dressingen er en fed aioli med miso. Det passer fint til de kaloriefattige gulerødder.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. september 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s v a m p e  &  n ø d d e r  i  e n  

.

e f t e r s o m m e r k l a s s i k e r

.

.

tofufrikadeller m svampe og salat m hasselnødder

tofufrikadeller m bøgehatte

Her er to lækkerbidder i sæson: svampe og hasselnødder. Svampene her er bøgehatte, men det kunne lige så godt være KarlJohan, andre rørhatte eller kantareller – eller som sidste udvej: champignon.

Svampene dækker over nogle lækre tofufrikadeller, men det kunne være alle mulige andre plantefrikadeller.

Nødderne havnede i en salat med lilla spidskål. Velbekomme!

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. september 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

t o m a t e r n e  m o d n e r  s t a d i g

.

.

de sidste tomater i en tærte

tomattært 3

En tomattærte er altid velkommen. Her har jeg brugt nogle af sommerens sidste små tomater sammen med skalotteløg.

Jeg har langtidsbagt tomaterne først, men det er ikke nødvendigt, man kan sagtens bruge friske tomater. Men tørrer du alligevel tomater, så brug en portion til denne tærte. Tomaterne får en mere sødlig og fortættet smag, når de tørres.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12. september 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

n u  i  n y t  o p l a g

.

grydebrød.omslag

Min brødbog om at bage brød i gryde, der ikke kan mislykkes, kom for et par måneder siden, er allerede kommet i nyt oplag.

Desværre har der været nogle problemer med at finde bogen derude i butikkerne. Det beklager jeg meget! Men nu skulle det være ganske vist: boghandlerkæderne Arnold Busck og Bog & Idé skulle have den i butikkerne nu.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11. september 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b l å b æ r,  n ø d d e r  o g  s v a m p e

.

s e n s o m m e r  g o u r m e t 

.

.

rig eftersommerhøst

blåbær

Når blåbærrene bugner, er det om at bruge fantasien og anvende dem på så mange måder som muligt, for de små blåsorte bær er meget sunde og lækre. Blåbær kaldes faktisk kongen af superfood og indeholder bl.a. mange K- og C-vitaminer samt andre antioxidanter.

Her er en lille forret, hvor jeg har sat dem sammen med citronoptimeret gedeost og hestebønner (evt. edamamebønner). Det er en lille hapser, der kan bruges som forret – og hvis bønnerne udelades, kan den lille bid også serveres som dessert.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

grønt og blåt klæder alle narre godt!

hestebønner.Iran.1

gedeost m hestebønner.1 gedeost m blåbær.2

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

mad fra naturens spisekammer

hasselnødder

Nu er der også friske hasselnødder. Faktisk har jeg hentet mine til ugens hovedret hjem fra Litauen sammen med de dejlige svampe. 

Men der er også masser af friske hasselnødder i Danmark lige nu, og de giver både smag, konsistens og gode næringsstoffer til hovedretten. Nødderne indeholder proteiner og vitaminer, især B-vitaminer.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

en delikat tidsel

Artiskokken – eller ærteskokken – som H.C. Andersen kaldte den – har været dyrket i danske kloster- og herregårdshaver i flere hundrede år. For det er dét den er, blomsterstanden af en tidsel.

Selv om artiskokken altså har været spist i mange år her i landet,  er der stadig mange, der ikke rigtig ved, hvordan man nyder denne tidsel. 

Man spiser mest den kogte artiskok blad-for-blad med en marinade eller dip. Jeg har valgt at servere dem med de svampe, som jeg netop har været i Litauen og hente. Her møder Baltikum Provence. For selv om vi dyrker lidt artiskokker i Danmark, er det mest tidslerne fra Frankrig og Italien man ser i butikkerne. Lige nu kan man flere steder, bl.a. i Irma købe artiskokker til under en 10’er stykket. Det er “fin” mad til en billig penge.

Og så er det sund mad: artiskokken virker afgiftende på leveren.

.

artiskok c

artiskokker-i-kurv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

artiskokker.trimmede

artiskokker m svampe.2

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

friske svampe fra Vilnius

KarlJohan

Svampe passer rigtig godt sammen med artiskokkerne. Jeg har valgt både KarlJohan og kantareller, men alle slags svampe kan bruges.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

markederne i Baltikum bugner med friske svampe lige nu

kantareller.kvindemed.riga

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

gedeost m blåbær og hestebønner

gedeost m blåbær

Den lille oste-bærret må være verdens nemmeste.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

artiskokker m svampe og hasselnødder

artiskokker m svampe.3

Artiskokretten er både smuk og lækker – og derfor velegnet som en lille festret.

Klik på billedet så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 11. September 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: