ugens menu uge 38 2014 – rodfrugter med Michelinstjerne

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. september 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s å d a n  u n d g å s  s v i n e b a k t e r i e r

.

.

hver 5. pakke svinekød er inficeret

Hvis du heller ikke bryder dig om tanken om resistente svinebakterier i din mad, er der heldigvis lækre alternativer. Dem, du finder her på siden, er ikke blot fri for den smitsomme bakterie MRSA, de er også fedtfattige og kolesterolfrie. 

Prøv fx en

.

kikærtepostej med sprød overflade

kikærtepostej 3

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

23. september 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

 l i v r e t t e r  –  l æ k k e r t  l a g  p å  l a g

.

læsernes livretter

Nu skal danskernes livretter kåres. Jeg er bange for, at det ikke bliver en ret fra denne blog, selv om det ville være godt for rigtig mange og rigtig meget.

Men jeg vil gerne afsløre læsernes helt afgjort foretrukne favorit  blandt mere end 700 opskrifter her på bloggen. Det er IKKE dansk mad, og det er nok godt det samme. Yndlingsretten er ikke overraslende en lasagne – og den er både lækker og sund. Bruger man fuldkornspasta er det rigtig godt.

.

lasagne m spinat og svampe

spinatlasagne.2

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

22. september 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h v e m  g i d e r  e n  g r å  m a d p a k k e ?

.

frokostguf

tomatmad

Når jeg spiser min frokost, tænker jeg tit på, hvorfor nogle mennesker vælger at spise kødpålæg med dødbringende listeria. Det er jo oven i købet grimt at se på. Dødt kød har aldrig rigtig haft megen udstråling. Så på med planterne! 

Nu står der igen et klimatopmøde for døren, og vil man selv være med til at bedre vores lille klode, er madpakken et godt og overkommeligt sted at starte. Og så er det lækkert.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. september 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b e d s t e  s v a m p e å r  i  5  å r

.

.

stegt støvbold m karamelliserede løg

støvbold.2

I år myldrer svampene op af jorden, så der er mulighed for det helt store orgie. I dag regner det, og det kan svampene ikke lide. Jeg har selv været ude og lede, men det var lige efter det seneste regnvejr, og alle svampene have suget så meget til sig af vand, at de ikke var egnet til at spise.

Men har du været heldig og måske oven i købet fundet en stor støvbold eller to, kan du stege en svampebøf med bløde løg. Se opskriften her.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. september 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e t  h u r t i g t  o g  h æ f t i g t  t i l b e h ø r

.

spicy couscous m tørret frugt og granatæble

couscous m frugt.2

couscous m frugt.1

couscous m frugt

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Den nordafrikanske couscous er et dejligt tilbehør til fx bagte grøntsager, plantepostej eller -frikadeller. Couscousen kan også serveres kold som en slags salat.

Her har de små gryn fået selskab af tørret frugt, masser af chili, kanel, pistacienødder og kerner af granatæble. Du kan finde opskriften her.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19. september 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

p r æ g t i g  p u r é  a f  p e b e r f r u g t e r

.

.

ajvar fra Balkan

peberfrugter og tomater

I landene i Østeuropa, det tidligere Jugoslavien, Bulgarien og landene deromkring dyrker man rigtig mange peberfrugter. Og dem er der rigtig mange af lige nu. Derfor er en af de klassiske retter i dette område blevet en puré af peberfrugter, auberginer og evt. tomater.

Ajvar er dejlig som sovs til rigtig mange retter. Indvandrerkøbmænd sælger ajvar på glas, men ens egen er nummer et – så kan man også lave den lige nøjagtig så chilistærk, som man ønsker.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. september 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

 r ø d d e r  m e d  s t j e r n e s t a t u s

.

.

når rødbeder og selleri adles

rødbede-sellerisymfoni

Denne lille forret med rødder hentet fra jordens dyb og bragt til ære og værdighed på Michelinrestauranten Den røde Cottage, er bevis på, hvordan enkle rodfrugter kan blive til en stjerneret. 

Her arbejder man med både smag og udseende, og jeg bliver altid så glad, når man ud af enkelhed kan skabe en stor madoplevelse.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

er de ikke smukke?

rødbeder og gulerødder

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

“lakrids”-plante

Fennikel er en pikant grøntsag med en let lakridsagtig smag. Den bruges oftest rå i salater eller gratineret i ovnen med en hvid sovs.

Men fennikel kan også fyldes, og lige nu er det oplagt at vælge kantareller eller andre vilde svampe til fyldet.

.

fennikelknold

fennikel på tall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

fennikel med fantastisk fyld

farserede fennikel

Når man skiller fennikelknolden i de enkelte bladskeder, får man en masse små “skovle” eller “både”, som egner sig til at farsere.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

rødbeder og selleri med sennepsaioli

rødbede-sellerisymfoni3

Tykke og papirtynde skiver, kogt og råt, udgør denne elegante forret af helt enkle rodfrugter.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kantarel-farserede fennikel

fennikel m kantarelfyld

Farserede grøntsager vækker næsten altid glæde. Her er en hurtig hverdagsret, der smager af søndag.

Klik på billedet, så får du opskriften.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 18. September 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: