ugens menu uge 39 2014 – gryderet med kikærter fra Marokko

______________________________________________________________________________________________________________________________

1. oktober 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

t i d  t i l  r ø d d e r

.

chips af rodfrugter

rodfrugtchips

I dag tager vi for alvor fat på efterårsmånederne. Og efterår og vinter betyder rødder på tallerknen. 

Det betyder også indendørs hygge, måske en god film – og i al fald en håndfuld chips at hygge sig med fredag aften. Købte chips er både meget salte og meget fede. Derfor er det en god idé at lave sine egne ovnbagte rodfrugtchips. Og ikke blot kartofler er velegnede til chips. Også beder, rødbeder, pastinak, gulerod og andre rødder er velegnede.

Se opskrift på hjemmelavede chips her.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________

30. september 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

i n g e n  e n d e  p å  g r å d i g h e d e n

.

.

svin

Det er ikke nok med, at vi alle, kødspisere og ikke kødspisere, skal finde os i at blive slået ihjel af grådige landmænd, der fodrer deres fabriksfremstillede grise med antibiotika. Dyrene fyldes også med tungmetaller, som forgifter vores jord.

Læs den tankevækkende kronik af Kresten Lidegaard i Politiken i går.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________

29. september 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h a s s e l n ø d d e r

.

.

saml hasselnødder på Mikkelsdag

selleri.hasselnødde.1

Før i tiden var i dag, Mikkelsdag, dagen hvor man skulle høste sine hasselnødder. Det er sent, synes jeg, for når jeg kigger efter hasselnødder, er de forlængst bjerget af egern, mus og andre dyr, der skal bruge forråd vinteren igennem.

Det er dyrene vel undt, og vi andre kan jo købe nødderne i butikkerne. Jeg er temmelig glad for den B-vitaminrige nød, og her har jeg brugt den som rigeligt drys på en ret med nøddefarseret  selleri.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________

28. september 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

c i t r o n e r n e  b l o m s t r e r . . . 

.

.

“landet” hvor citronerne blomstrer og oliventræerne trives

gartneri.mig

Hey, kom lige med på en tur til bountyland!

Nu hvor efteråret langsomt sniger sig ind på os, kan man få lyst til at forflytte sig til viftende palmer eller nyde det sagte sus under et oliventræ. Faktisk har jeg et helt særligt forhold til oliven. Jeg nærer stor respekt, nærmet ærefrygt, overfor oliventræet. Som forfatteren Lawrence Durrell så rigtigt sagde: “Oliven er ikke blot noget man spiser. Det er frugten af en hel kultur”. 

.

florentsia har det hele

gartneri.Morten

Men faktisk behøver man ikke at drage til de varme lande for at nyde eksotiske vækster. Hos Florentsia udenfor Hillerød finder man både det store oliventræ ovenfor og et paradis af mere eller mindre sjældne citrusfrugter, bananpalmer (som rettelig er en urt, blev jeg klogere), kaffebuske, tebuske, vindruestokke og meget mere.

Her er den passionerede ejer af Florentsia, Martin Esmark, ved at sætte damerne ind i forskellene mellem de utallige arter af limefrugter.

Sjældent har jeg mødt et menneske som Martin, der i den grad er vidende om tropiske planter og gerne deler ud af sin viden- og lidenskab.

.

kaviarlime

gartneri.kaviarline

Denne aflange lime hedder en kaviarlime, fordi frugtkødet ligger som små “æg” under den smuktgrønne skal.

Desværre kan denne  limefrugt ikke købes i Danmark.

.

Buddhas hånd

gartneri.buddhas hånd

Denne smukke skabning hedder meget passende Buddhas hånd.

.

citroner og lime hænger tungt på træerne

gartneri.citron.2

gartneri.citron

________________________________________________________________________________________________________________________

hmmm … måske skulle man købe en lille kaffebusk?

gartneri.hillerød

… men Blixen havde jo ikke den store succes.

.

et par knortede skønheder

gartneri.2 frugter

__________________________________________________________________________________________________________________________

gartneri.lime

gartneri.lime.1

________________________________________________________________________________________________________________________

smagen … jamen den er guddommelig!

gartneri.clementiner

Ikke blot bliver man farvemættet af alle de eksotiske vækster i limefarvet, grønt, gult og orange – smagen af frugterne er af en anden verden. Disse klementiner havde en smag, som jeg aldrig før har oplevet, perfekt sødt og syrligt på samme tid. 

Martins svulmende, duggetgrønne vindruer bød på samme fortættede oplevelse. Det var smagen af frugter dyrket med stor kærlighed.

Martin Esmark leverer eksotiske træer og vækster til Danmarks største virksomheder. Det kan jeg godt forstå.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________

27. september 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e t  s u n d e  m e d  d e t  s ø d e

.

.

godt nyt fra Urtekram

urtekram slik

sødt – og næsten sundt

Nu har Urtekram fået skovlen under min søde tand. Firmaet har lige sendt nogle lækre økologiske muesli barer på markedet, som jeg er faldet for.

Jeg er ikke til søde sager, men disse “robuste” barer passer perfekt til mine smagsløg. De er nemlig ikke for søde og samtidig får man noget at tygge på. Barerne indeholder kornflager som havreflager og rugflager. Desuden er der tørret frugt som mango, tranebær og rosiner i samt lidt rørsukker.

Her kan man virkelig få mættet lækkersulten uden at få dårlig samvittighed. Den enkelte bar indeholder kun omkring 100 kalorier. Det er NÆSTEN sundt!

.

__________________________________________________________________________________________________________________________

26. september 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a r o k k a n s k e  c i t r o n e r

.

.

Marokko.syltede citroner

Nu vi er ved Marokko, skal du lige have opskriften på de dejlige saltsyltede citroner, som man bruger meget i maden i Nordafrika.

I Marokko køber man de syltede citroner i souqen, som du ser ovenfor. Vi andre må selv lave dem.

Men det er pærelet: citronerne skal blot ligge i saltvand nogle uger, og derefter kan man nyde den pikante skal i gryderetter og i salater. Saften fra citronerne er fin at anvende i dressinger.

.

saltsyltede citroner

citroner syltede

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

25. september 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  l i l l e  b l o m s t 

.

&

.

e n  s p i c y  g r y d e r e t  f r a  M a r o k k o

.

.

blomster til forret

squashblomster m svampe.1

gyldne efterårsfarver

Er man heldig, er denne lille forret ganske gratis. Har du squash i haven, går blomsterne til, hvis du ikke spiser dem – og kan du finde kantareller i skoven, ja voilá, så er retten næsten en foræring.

Desværre har blomsterne ikke groet i min egen have. Det er – som så ofte før – madvennerne Mette og Hans, der har doneret klenodierne. Jeg siger tusind tak.

.

squashblomstkantareller

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

kikærter – dem køber man da på markedet!

kikærtemand maroc1

I ugens marokkanske tagine er der bl.a. kikærter. Dem køber man i Marokko på markedet kogt og klar til brug. Kikærter er basismad, så selvfølgelig køber man 1 kg eller 2 med hjem sammen med grøntsagerne.

Vi andre må enten udbløde kikærterne og koge dem – eller gribe til den hurtige løsning: kikærter på dåse.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

kikærter kalder på harissa

Til en tagine eller en couscous-ret i Marokko serveres der næsten altid harissa, som er en brændende stærk puré af chili og forskellige krydderier. Harissa røres ud i lidt olie og giver skøn karakter til en mild ret.

Man kan selv lave harissa eller købe den i supermarkeder eller indvandrerbutikker.

.

kikærter.maroc.2

harissa maroc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maokkansk kikærteg.3

harissa

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

marokkansk kikærteg

marokkansk kikærteg.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

marokkansk kikærteg.4_____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

squashblomster m kantarelfyld

squashblomster m svampe

“En lille blomst må man ha´”, sagde H.C. Andersen. Her kan de oven i købet spises.

Klik på billedet, så får du opskriften. 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

marokkansk gryderet m kikærter og grøntsager

marokkansk kikærteg.1

 Her er hurtig og velsmagende hverdagsmad, hvis du har kogt kikærterne i forvejen.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

couscous m mandler og frugt

couscous m frugt.3

Couscous er det klassiske tilbehør til mange retter i Marokko – og så spiller de små kugler naturligvis hovedrollen i retten af samme navn.

Klik på billedet, så får du opskriften på et lækkert tilbehør.

________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

~ by kodfrifredag on 25. September 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: