ugens menu uge 40 2014 – korn & kikærter er kærlighed til kloden
_____________________________________________________________________________________________________________________________
8. oktoer 2014
___________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
h j e r n e m a d
.
Før i tiden mente man, at valnødder især var gavnlige for hjernen. Formentlig fordi den snørklede valnøddekerner rent faktisk ligner en lille hjerne.
I dag VED vi, at hjernen i høj grad har godt af de mange fine næringsstoffer i valnødder (og andre nødder), især E- og B-vitaminer. Nødderne er også proteinrige og indeholder gode flerumættede fedtsyrer.
Skal det rigtigt batte, skal man spise mere end en nød eller to, så det er oplagt at bage en postej baseret på valnødder. Postejen er fin som hovedret, fx med bagte rodfrugter, og kold er den skøn som pålæg.
.
_______________________________________________________________________________________________________________________
7. oktober 2014
__________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
e n p å n ø d e n
.
nødder er superfood
Nødder indeholder stort set alt, hvad vi efterspørger i en sund fødevare. Her er protein, umættede fedtsyrer, vitaminer, især E-vitaminer, mineraler og meget mere, bl.a. plantesteroler, der er med til at holde kolesterolniveauet i ave.
Det er faktisk helt fantastisk, hvad der gemmer sig i den lille runde kugle. Og så smager den tilmed skønt. Nødder er også kalorierige, men da de gerne skulle erstatte skodslik, er det ikke noget problem.
.
nødder i maden
Det er også oplagt at bruge nødder i maden. Nødderne er ganske enkelt et ordentligt skud god energi. Her er de drysset på blåbærristede rosenkål, der lige nu dukker op i butikkerne. Giv gerne rosenkålen en gang i fryseren, inden du bruger den. Den vinder ved en smule frost.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________
5. oktober 2014
_________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
r e n t m e l i p o s e n
.
forfædrenes fuldkorn
______________________________________________________________________________________________________________________
godt nyt fra Urtekram
Urtekram har netop lanceret en ny serie kornprodukter uden hvede. Det er til glæde både for folk, der er overfølsomme overfor rent hvedemel og alle os andre, der nemt kan få for meget af det hvide, næringsfattige mel.
Serien omfatter gamle kornsorter som byg, rug, spelt, enkorn, kamut og emmer. Og melet indeholder altid mindst 60% fuldkorn. Disse meltyper indeholder ganske vist også gluten, men i mindre mængder end i hvidt hvedemel, og det har vist sig, at en del folk med glutenintolerance kan tåle disse gamle typer korn.
Foruden de gamle meltyper er der også kommet forskellige slags mysli med fuldkorn og tørret frugt, fx granatæble-speltmysli, aronia havremysli, daddel- og kokosnøddemysli etc. Disse myslier er ikke blot lækre som morgenmad, de er også skønne i en god gammeldags æblekage.
Som alle produkter fra Urtekram er de spændende nyheder naturligvis også økologiske. Jeg er i fuld gang med at afprøve de nye meltyper til min nye bagebog: “Det æltefri grydebrød”.
.
guf til brødet
Samtidig med at de nye kornprodukter er kommet på markedet, har Urtekram også introduceret to nye økologiske smøreoste, en naturel og en med urter.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________
4. oktober 2014
________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
n y o g s t ø r r e b a g e b o g
.
.
verdens bedste brød
Min bagebog om det æltefri grydebrød udkom i forsommeren, og nu er der solgt mere end 8.000 eksemplarer.
Det er jo fantastisk, og jeg er rigtig stolt over det. Men det er ikke mærkeligt, at denne metode er populær, for det er næsten umuligt at mislykkes med disse brød.
Nu har forlaget bedt mig lave en større og udvidet udgave af “Verdens bedste brød”, så jeg er i fuld gang med at udvikle nye og spændende opskrifter.
Her er fx et par dejligt svampede majsbrød med solsikkerkerner.
.
.
_______________________________________________________________________________________________________________________________
3. oktober 2014
__________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
k l i m a f a c t s – s o r t p å h v i d t
.
For yderligere at illustrere vigtigheden af at bytte kødet ud med planter, som sagt nedenfor med “kærlighedsbøfferne”, er her en graf, som sort på hvidt understreger vigtigheden af, at vi skifter spisevaner.
.
__________________________________________________________________________________________________________________________
2. oktober 2014
_________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
b ø f f e r d e r b a t t e r
.
.
Nu går den ikke længere! Hvis vi vil os selv og klimaet det godt, må vi bytte kødbøfferne ud med plantebøffer. Der er op til 60% CO2 udslip at spare, hvis vi dropper oksekødet. Det skriver Ingeniøren, som har regnet på, hvordan hhv. vegetarer og kødspisere belaster klimaet. Som artiklen dokumenterer, kan vores CO2 fodaftryk mere end halveres, hvis vi har mod til at droppe det kendte, kødet – og kaste os ud i nye smagseventyr.
.
korn & kikærter er kærlighed til jorden
_____________________________________________________________________________________________________________________
hvis vi spiser plantebøffer, bliver der også mad til verdens fattigste
___________________________________________________________________________________________________________________________
blomkål og fætter Romesco
Tilbehøret til bøfferne kan være grillet eller bagt blomkål.
Den nyere, lysegrønne romescokål kan også bruges. Den smager nogenlunde som blomkål, men er en smule mere aristokratisk at se på med sin pagodefacon.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________
grillet blomkål med hasselnødder og dip
_____________________________________________________________________________________________________________________
her er blomkålen penslet med tamari og bagt i ovnen
_________________________________________________________________________________________________________________________
.
_______________________________________________________________________________________________________________________
.
u g e n s m e n u
.
__________________________________________________________________________________________________________________________
korn- og kikærtebøffer
Hvis ikke bøfferne sidder på overarmene, bør de være lavet af bønner, korn, kikærter eller linser. Disse kikærtebøffer har fået ekstra “bid” med tilsætningen af hele korn.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_________________________________________________________________________________________________________________________
grillet blomkål med hasselnødder og dip
Al slags kål er på vej ind i varmen – på samme måde som rodfrugter har været de seneste par år.
Den grillede blomkål smager dejligt med et dip med spidskommen og ristede hasselnødder.
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________
Vil bare lige sige, at jeg bliver så glad, når der kommer mail fra “Kødfri…” SÅ er det tæt på weekend med TID til at lave ordentlig mad. Kh. Lene
Den 2. okt. 2014 kl. 08.44 skrev “Kødfri fredag” :
> kodfrifredag posted: > “_____________________________________________________________________________________________________________________________ > 2. oktober 2014 > _______________________________________________________________________________________________________________” >
Tusind tak Lene, for den dejlige melding. Det giver ekstra motivation til at finde på noget ekstra lækkert. Jeg håber, at du også fremover vil have glæde af forslagene. Kh Kirsten