ugens menu uge 40 2014 – korn & kikærter er kærlighed til kloden

_____________________________________________________________________________________________________________________________

8. oktoer 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h j e r n e m a d

.

svampepostej.2

Før i tiden mente man, at valnødder især var gavnlige for hjernen. Formentlig fordi den snørklede valnøddekerner rent faktisk ligner en lille hjerne.

I dag VED vi, at hjernen i høj grad har godt af de mange fine næringsstoffer i valnødder (og andre nødder), især E- og B-vitaminer. Nødderne er også proteinrige og indeholder gode flerumættede fedtsyrer.

Skal det rigtigt batte, skal man spise mere end en nød eller to, så det er oplagt at bage en postej baseret på valnødder. Postejen er fin som hovedret, fx med bagte rodfrugter, og kold er den skøn som pålæg.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________

7. oktober 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  p å  n ø d e n

.

hasselnødder

nødder er superfood

Nødder indeholder stort set alt, hvad vi efterspørger i en sund fødevare. Her er protein, umættede fedtsyrer, vitaminer, især E-vitaminer, mineraler og meget mere, bl.a. plantesteroler, der er med til at holde kolesterolniveauet i ave.

Det er faktisk helt fantastisk, hvad der gemmer sig i den lille runde kugle. Og så smager den tilmed skønt. Nødder er også kalorierige, men da de gerne skulle erstatte skodslik, er det ikke noget problem.

.

nødder i maden

rosenkål blåbær 4

Det er også oplagt at bruge nødder i maden. Nødderne er ganske enkelt et ordentligt skud god energi. Her er de drysset på blåbærristede rosenkål, der lige nu dukker op i butikkerne. Giv gerne rosenkålen en gang i fryseren, inden du bruger den. Den vinder ved en smule frost.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________

5. oktober 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

r e n t  m e l  i  p o s e n

.

forfædrenes fuldkorn

1261112621

12623______________________________________________________________________________________________________________________

godt nyt fra Urtekram

Urtekram har netop lanceret en ny serie kornprodukter uden hvede. Det er til glæde både for folk, der er overfølsomme overfor rent hvedemel og alle os andre, der nemt kan få for meget af det hvide, næringsfattige mel.

Serien omfatter gamle kornsorter som byg, rug, spelt, enkorn, kamut og emmer. Og melet indeholder altid mindst 60% fuldkorn. Disse meltyper indeholder ganske vist også gluten, men i mindre mængder end i hvidt hvedemel, og det har vist sig, at en del folk med glutenintolerance kan tåle disse gamle typer korn.

12627

Foruden de gamle meltyper er der også  kommet forskellige slags mysli med fuldkorn og tørret frugt, fx granatæble-speltmysli, aronia havremysli, daddel- og kokosnøddemysli etc. Disse myslier er ikke blot lækre som morgenmad, de er også skønne i en god gammeldags æblekage. 

Som alle produkter fra Urtekram er de spændende nyheder naturligvis også økologiske. Jeg er i fuld gang med at afprøve de nye meltyper til min nye bagebog: “Det æltefri grydebrød”.

.

URTEKRAM_BROD

guf til brødet

Samtidig med at de nye kornprodukter er kommet på markedet, har Urtekram også introduceret to nye økologiske smøreoste, en naturel og en med urter.

Fynsk flødeost Naturel

Fynsk flødeost hvidløg og urter

.

_________________________________________________________________________________________________________________________

4. oktober 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

n y  o g  s t ø r r e  b a g e b o g

.

.

verdens bedste brød

grydebrød.omslag

Min bagebog om det æltefri grydebrød udkom i forsommeren, og nu er der solgt mere end 8.000 eksemplarer. 

Det er jo fantastisk, og jeg er rigtig stolt over det. Men det er ikke mærkeligt, at denne metode er populær, for det er næsten umuligt at mislykkes med disse brød.

Nu har forlaget bedt mig lave en større og udvidet udgave af “Verdens bedste brød”, så jeg er i fuld gang med at udvikle nye og spændende opskrifter.

Her er fx et par dejligt svampede majsbrød med solsikkerkerner.

.

majsbrød 2

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

3. oktober 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k l i m a f a c t s  – s o r t  p å  h v i d t

.

kød contra grønt

For yderligere at illustrere vigtigheden af at bytte kødet ud med planter, som sagt nedenfor med “kærlighedsbøfferne”, er her en graf, som sort på hvidt understreger vigtigheden af, at vi skifter spisevaner.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________

2. oktober 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b ø f f e r  d e r  b a t t e r

.

.

burgerbøffer.2

Nu går den ikke længere! Hvis vi vil os selv og klimaet det godt, må vi bytte kødbøfferne ud med plantebøffer. Der er op til 60% CO2 udslip at spare, hvis vi dropper oksekødet. Det skriver Ingeniøren, som har regnet på, hvordan hhv. vegetarer og kødspisere belaster klimaet. Som artiklen dokumenterer, kan vores CO2 fodaftryk mere end halveres, hvis vi har mod til at droppe det kendte, kødet – og kaste os ud i nye smagseventyr.

.

korn & kikærter er kærlighed til jorden

kikærter.maroc.2perlerug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

hvis vi spiser plantebøffer, bliver der også mad til verdens fattigste

burgerbøffer

 

___________________________________________________________________________________________________________________________

blomkål og fætter Romesco

Tilbehøret til bøfferne kan være grillet eller bagt blomkål.

Den nyere, lysegrønne romescokål kan også bruges. Den smager nogenlunde som blomkål, men er en smule mere aristokratisk at se på med sin pagodefacon.

.

romescokål og blomkål

bagt blomkål

 

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________________

grillet blomkål med hasselnødder og dip

grillet blomkål

_____________________________________________________________________________________________________________________

her er blomkålen penslet med tamari og bagt i ovnen

bagt blomkål.1

bagt blomkål

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________

.

_______________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

__________________________________________________________________________________________________________________________

korn- og kikærtebøffer

burgerbøffer.1

Hvis ikke bøfferne sidder på overarmene, bør de være lavet af bønner, korn, kikærter eller linser. Disse kikærtebøffer har fået ekstra “bid” med tilsætningen af hele korn.

Klik på billedet, så får du opskriften. 

_________________________________________________________________________________________________________________________

grillet blomkål med hasselnødder og dip

grillet blomkål.2

 Al slags kål er på vej ind i varmen – på samme måde som rodfrugter har været de seneste par år.

Den grillede blomkål smager dejligt med et dip med spidskommen og ristede hasselnødder.

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 2. October 2014.

2 Responses to “ugens menu uge 40 2014 – korn & kikærter er kærlighed til kloden”

  1. Vil bare lige sige, at jeg bliver så glad, når der kommer mail fra “Kødfri…” SÅ er det tæt på weekend med TID til at lave ordentlig mad. Kh. Lene

    Den 2. okt. 2014 kl. 08.44 skrev “Kødfri fredag” :

    > kodfrifredag posted: > “_____________________________________________________________________________________________________________________________ > 2. oktober 2014 > _______________________________________________________________________________________________________________” >

    • Tusind tak Lene, for den dejlige melding. Det giver ekstra motivation til at finde på noget ekstra lækkert. Jeg håber, at du også fremover vil have glæde af forslagene. Kh Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: