ugens menu uge 41 2014 – græskar og lasagneguf

_______________________________________________________________________________________________________________

15. oktober 2014

_______________________________________________________________________________________________________________

.

.

s i m r e m a d

.

chili sin carne

chili sin carne.3

I dag ser det ud til, at det slet ikke bliver lyst. Det kalder på indendørs hygge og en dejlig varmende og opløftende ret.

Denne sydamerikanske chili-ret simrer normalt mange timer, fordi der ofte er kød i den. Det er der ikke her. Derfor hedder retten sin carne. Sin betyder uden. Der er dog intet savn over denne chili-ret, som man kan lade simre mere eller mindre. Men skøn er den. Fuld af krudt og velsmag.

.

________________________________________________________________________________________________________________

14.oktober 2014

_______________________________________________________________________________________________________________

.

.

e r  m æ l k  n u  s å  s u n d t  ?

.

.

mælk er for kalve

Jeg har altid ment, at mælk er for kalve – og ikke for mennesker. Men i et landbrugsland som Danmark er myter svære at aflive. Svinekød med antibiotika og resistente bakterier er heller ikke sundt. Men sker der noget? Nej, pengene taler, og vi lever med masser af “føde”varer, der ikke er egnede for mennesker.

Det går i høj grad ud over vores helbred – og jordens. Nu mener forskere, at mere end 3 glas mælk om dagen kan udvikle kræft. 

Læs mere i Ingeniøren om topforskers syn på mælk.

.

der findes mange fine former for plantemælk

plantemælk

.

____________________________________________________________________________________________________________________

13. oktober 2014

____________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g r æ s k a r  f r a  b a z a r e n

.

.

græskar m kvinde

Græskar er en universel grøntsag (eller for at være korrekt botanisk: bær). Her er jeg på besøg i bazaren i Madurai i Sydindien.

Bjergene af græskar inspirerede mig til en græskarsuppe med hilsen fra de varme krydderier.

.

græskarssuppe fra en orientalsk bazar

græskarsuppe

.

_________________________________________________________________________________________________________________

12. oktober 2014

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h v i d l ø g s s æ s o n e n  s t a r t e r

.

.

hvidløg.3

forkølelserne er i anmarch

Alle der læser med her ved, at jeg har hvidløgssæson året rundt. Mildest talt! Nogle synes det er FOR meget med mine hvidløg i opskrifterne, men jeg kan nærmest ikke få nok. Og faktisk er det sjældent, jeg møder en vampyr, og det burde være bevis på, at det virker.

Nå, spøg til side. Hvidløg er lidt af et mirakelløg. Det virker mod sygdomme som gigt, forhøjet blodtryk, betændelsestilstande og meget, meget mere. Og så synes jeg, at det sætter et vidunderligt præg på den mad, det havner i.

Der er forskelige opfattelser af, om man helst skal spise hvidløget råt eller tilberedt, om det skal være presset eller hakket. Læs mere om den diskussion her.

Rå hvidløg nydes bedst i en salat, og vil du bruge hvidløg som tilbehør, kan du skære et stort hvidløg igennem og bage det i ovnen 8-10 minutter. Det er de fleste vilde med.

.

hvidløg.bagt

.

________________________________________________________________________________________________________________

11. oktober 2013

______________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e r  e r  g å e t  g r æ s k a r  i  d e n

.

.

græskarr

Græskar kan nydes på utallige måder, både indvortes og udvortes. Og det er heldigt, for der er enormt meget mad i den store orange kugle. Her er 10 spændende forslag til at nyde græskar. 

Eller prøv med et par dl reven græskar i disse vietnamesiske pandekager.

.

_______________________________________________________________________________________________________________

10. oktober 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g r æ s k a r  s k a l  h a’  c h i l i

.

rom græskar campo 1

Man kan roligt kalde græskar for månedens grøntsag. Der er græskar her og dér og alle vegne. De gyldne basser her har jeg fotograferet på et marked i Italien i selskab med deres bedste venner, chili.

Græskar er sund mad, men de indeholder ikke alverdens smag. Hvis du har lavet suppen nedenfor og har et halvt græskar til overs, så brug det i en salat, i en risotto eller i en sammenkogt ret. Og husk, at der skal være rigeligt med krydderier. Det finder man eksempler på i Marokko, hvor græskarret ofte ender i en tagine eller couscous.

.

couscous m græskar

couscous med græskar.1

.

__________________________________________________________________________________________________________________________

9. oktober 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g r æ s k a r  m e d  g u f

.

&

.

l a s a g n e  u d e n  g l u t e n

.

.

græskar og løg

Halloween – og dermed græskarorgiet – er lige om hjørnet, så ugens forret er naturligvis en gylden græskarsuppe. 

Også naturen er ved at klæde sig i gyldne toner, så det er en rigtig efterårssuppe, der er så fuld af gode næringsstoffer, at den kan spises som hovedret sammen med en humpel lækkert rugbrød.

_________________________________________________________________________________________________________________________

ekstra sundhed i suppen

gurkemeje

 Ikke blot er gurkemeje et smukt krydderi, det ser også ud, som om det er effektivt i hæmning af kræftceller og virksomt mod stråleskader. 

Gurkemeje virker desuden betændelseshæmmende, det er kolesterolsænkende og har en positiv effekt på diabetes.

Jeg har kommet en pæn portion gurkemeje i græskarsuppen, fordi det er en god idé at få det gule krydderi ind i den daglige madlavning, og så giver det græskarsuppen et ekstra skud gylden farve.

_________________________________________________________________________________________________________________________

græskarguf med knas og kerner

græskarsuppe

græskar i sigte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

græskarsuppe.1

__________________________________________________________________________________________________________________________

grøntsager lag på lag – lasagne uden gluten

grøntsagslasagne.2

grøntsagslasagne.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

en livret

grøntsagslasagne.3

Store og små: alle elsker lasagne, men ikke alle kan tåle de lasagneplader, der normalt lægges mellem lagene af grøntsager. Derfor har jeg lavet en lasagne, der også kan spises af folk med glutenintolerance eller -allergi.

Men man kan naturligvis tilføje pladerne, hvis man kan tåle dem.

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

_________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

____________________________________________________________________________________________________________________________

græskarsuppe m knas og kerner

græskarsuppe.4

Suppen er både sund og mættende. Servér den evt. som hovedret.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________

grøntsagslasagne m auberginer og squash

grøntsagslasagne.4

Denne lasagne adskiller sig fra en klassisk lasagne ved at være uden lasagneplader. Men jeg garanterer, at den er både mættende og fuld af smag.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________

dip m mynte

yogurtdip

Hvis du har lyst til lidt “kølende” til lasagnen, så lav en kold yoghurtsovs.

Klik på billedet, så får du opskriften. 

___________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 9. October 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: