ugens menu uge 42 2014 – mexikanske “tacos” m bønnefyld og avocado
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
22. oktober 2014
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
s k ø n n e t a p a s
.
en udsøgt smag af Spanien
I aftes havde jeg fornøjelsen at spise på en tapasrestaurant i Ørestaden, som jeg aldrig havde hørt om før. Faktisk kommer jeg sjældent i Ørestaden, men jeg skulle mødes med min kollegea Gitte Plambek derude.
Restauranten hedder Rambla og den har en søster-restaurant i Frederiksborggade.
Rambla har et forrygende kort med tapas. De fleste er desværre med kød eller fisk, men jeg fik en skøn gedeost med æble, æble, æble, som det hed. Og det betød, at der til den lune, perfekte ost, var skriver af frisk æble, en syrlig æblekompot og kerner af granatæble. Det var en lille perle af en servering på en skive perfekt ristet surbrød.
Der var kun et par andre grønne ting på kortet, men betjeningen var så venlig, at jeg er helt sikker på, at de kan trylle i køkkenet, for der var masser af grønt tilbehør.
Her er min gode gedeost.
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21. oktober 2014
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
e n k l a s s i k e r
.
yndlingsretter
Det traditionelt spisende Danmark er ved at kåre deres livretter. Hvis vi her blandt det grønne skal følge med i trenden, falder valget nemt på den gamle klassiker, selleribøf.
Ingen ret er dog gennem tiderne næppe blevet mere latterliggjort end selleribøffen. Men det kan udelukkende tilskrives manglende indsigt. For selleribøf skåner dyrene, jorden, klimaet og kroppen. Faktisk vil jeg ikke tøve med at udnævne selleribøffen til fremtidens mad.
Smag bare. Eller prøv en selleribøf de luxe.
.
klassisk selleribøf
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
20. oktober 2014
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
g r ø n k å l e r d e t n y e s o r t
.
grønkålspesto
Grønkål har i mange år fristet en stille tilværelse som råvare til grønlangkål – og måske til nød en grønkålsuppe et par gange om vinteren.
Men nu er grønkålen inde i varmen. Grønkål er det nye sort, og grønkål bruges igen i mange retter. Det er dejligt, for grønkål er en super food i en klasse helt for sig selv med masser af vitaminer, A-, B- og E-vitaminer, og mineraler, især jern og kalk.
En god anvendelse af grønkål er en pesto med hvidløg. En rigtig efterårs-booster.
.
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
grønkålspesto
.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
19. oktober 2014
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
g o d s ø n d a g !
.
.
Prøv en krydret gulerodsdip med granatæblekerner.
.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
18. oktober 2014
____________________________________________________________________________________________________________
.
.
k a r t o f f e l f e r i e n e r s l u t
.
.
hæder til en lille knold
I gamle dage hed efterårsferien kartoffelferie, for det var her i oktober kartoflerne skulle graves op, inden frosten kom.
De fleste børn i dag har formentlig aldrig gravet en kartoffel op, men lad os alligevel fejre den dejlige knold, som kan nydes på utallige måder. Kartoflen stammer fra Sydamerika men spises i dag over hele verden.
Denne suppe har jeg spist i Bolivia, og den indeholder også det supersunde, sydamerikanske frø, quinoa.
.
kartoffel- og quinoasuppe
.
_______________________________________________________________________________________________________________
17. oktober 2014
_______________________________________________________________________________________________________________
.
.
l a d o s s l å b r i t t e r n e !
.
I Danmark er vi verdensmestre i dødsfabrikker for dyr. I England er 1 ud af 8 englændere vegetar eller veganer.
Skal vi ikke give dem baghjul og vise, at der rent faktisk ER mennesker i Danmark, der ser på dyr som levende og følende medvæsener?
.
_______________________________________________________________________________________________________________
16. oktober 2014
________________________________________________________________________________________________________________
.
.
m e x i k a n s k e “t a c o s”
.
.
Sådan en pandekage kaldes en tortilla i Meciko, hvis der er bagt med majsmel. Det er vanskeligt at få det rigtige majsmel til tortillas i Danmark,og jeg hr derfor brugt kikærte- og rismel.
Når en tortilla fyldes med fx en bønnsstuvning kaldes den en taco. Navnet taco er derfor lidt af en tilsnigelse, når det gælder denne ret. Men det bør ikke komme den til skade, for dels er den smækfyldt med gode proteiner, dels smager den dejligt.
Hvis du vil være fri for besværet med at bage pandekagerne, så køb færdige tacos i supermarkedet.
.
_________________________________________________________________________________________________________________
det er æblesæson
Æblerne drysser nærmest ned fra træerne i øjeblikket. Måske kan man slet ikke overkomme at spise de mange frugter, så her er et forslag til en salat med æbler.
______________________________________________________________________________________________________________________
.
_______________________________________________________________________________________________________________________
.
u g e n s m e n u
.
_____________________________________________________________________________________________
mexikanske “tacos” m bønnefyld
Bønner og majs er basismad i Mexiko. Tilsammen giver de rigtig gode proteiner.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_______________________________________________________________________________________________________
æblesalat m cashewnødder og ingefærdressing
Her er en frisk salat med en spicy dressing.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________
~ by kodfrifredag on 16. October 2014.
Posted in Ugens menu
Tags: æbler, æblesalat med cashewnødder, bønnefyld, dødsfabrikker i Danmark, dip med granatæblekerner, dip med gulerødder, fremtidens mad, gedeost med æble, granatæble, grøn livret, grønkål, grønkålspesto, gulerødder, gulerodsdip, ingefærdressing, jern, kalk, kartoffelferie, kartoffelsuppe, klassisk vegetarmad, majs, mexikanske pandekager, mexikanske tacos, mexikanske tacos med bønnefyld, næringsindhold i grønkål, pandekage, pesto, quinoasuppe, Rambla, Restaurant Rambla, selleribøf, selleribøf de luxe, sydamerikansk suppe, taco, tapasrestaurant i Ørestaden, tapasrestaurant i Frederiksborggade, tortilla, veganere i England, vegetarer i England